Mange flygtede irakere vender hjem på trods af krig og vold

Skrevet af admin

06/07/2016

Dagens topnyheder

Samtidig med at Islamisk Stat mister kontrol over erobrede områder i Irak, forsøger stadig flere eksil-irakere i blandt andet Sverige at vende hjem.

Det skriver det svenske dagblad Dagens Nyheter.

I de første fem måneder af 2016 har cirka 1500 irakere i Sverige trukket deres ansøgning om asyl tilbage. Det er næsten dobbelt så mange som i hele 2015 og over 20 gange så mange som i 2014.

Mange års krigshandlinger og vold har fordrevet millioner af irakere. Omkring 1,5 millioner irakere menes at leve i eksil og 3,3 millioner er internt fordrevet i landet.

Men parallelt med flygtningestrømmen har flere internationale organisationer bemærket, at stadig flere irakere vil vende hjem.

I 2015 fik Den Internationale Organisation for Migration (IOM) tre gange så mange henvendelser som året før fra irakere, der ønskede hjælp til frivilligt at vende hjem.

Og samme tendens viser sig i Sverige.

Iraks ambassade i Stockholm oplyser til avisen, at der hver dag møder mellem to og fem irakere op med et ønske om at rejse tilbage.

I Malmø har irakere siden årsskiftet kunnet henvende sig til et kontor for at få råd og vejledning om at rejse hjem.

Projektleder Muhammed Khorsid fortæller, at for mange af de landsmænd, han har truffet, er længslen efter familien stærkere end angsten for at vende tilbage til et voldsplaget land.

- De fleste, som kommer her, er ensomme og har fået et falsk billede af Sverige. Smuglerne har lovet, at de hurtigt ville få opholdstilladelse og siden kunne hente familien, men det passer jo ikke, siger han til avisen.

Det amerikanske forsvarsministerium skønner, at IS har tabt omkring 40 procent af det territorium - en tredjedel af Irak - som jihadistbevægelsen kontrollerede, da den var stærkest i 2014.

/ritzau/