Mange hårdt ramte stofmisbrugere er ikke i behandling

Gennem et år har Rambøll fulgt personer fra den udsatte gruppe, indhentet data og interviewet fagpersonalet omkring stofmisbrugerne i Aarhus, Odense og København.

Socialminister Karen Hækkerup (S) vil nu i samarbejde med Kommunernes Landsforening ændre bekendtgørelsen på området, så det bliver pålagt kommunerne at opstille mål for indsatsen for de mest udsatte stofmisbrugere og at lave opfølgende arbejde efter endt behandling.

»Vi skal stille krav om, at der bliver fulgt op på borgeren, efter stofmisbrugsbehandlingen er afsluttet for netop at forhindre tilbagefald. Vi sender dem for ofte ud af behandling og tilbage til deres gamle netværk, og så falder de i igen,« siger Karen Hækkerup til Information.

Ifølge formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, er de kommunale målsætninger et skridt i den rigtige retning, men der skal sættes handling bag ordene, siger han til Information:

»Det er glimrende at få klarhed over, hvordan situationen ser ud og at opstille mål, men så skal man også handle. Det, vi mangler, er specifik behandling til denne gruppe, og det hjælper retningslinjer ikke på«.

Nanna W. Gotfredsen, der arbejder for Gadejuristen i København, mener ikke, at rapporten bidrager med nævneværdigt nyt. Ifølge hende er det især den kontrolmani, der hersker i det nuværende system, som forhindrer blandingsmisbrugere i at få behandling:

»De oplever at få karantæne fra værestederne, at blive mødt med kontrol og krav om urinprøver, mens deres egentlige problemer ikke bliver løst. Det får den slags borgere til at holde sig væk. Det er bestemt udmærket at sætte nationale retningslinjer op, men det er selve behandlingsstederne, der skal opkvalificeres, så de faktisk bliver attraktive for gruppen«.

Ifølge Ivan Christensen, forstander på Mændenes Hjem på indre Vesterbro i København, kan strenge krav til misbrugerne blive et problem:

»Hvis en stofbruger skal startes op på metadon, skal han eller hun i begyndelsen møde op dagligt og observeres efter at have indtaget metadonen, for at man kan se, om der er bivirkninger ved behandlingen. Denne form for kontinuerlige og daglige krav er urealistiske at opfylde for en person med det liv,« siger Ivan Christensen, der også vurderer, at stofmisbrugere ofte falder mellem to stole i form af den regionale psykiatriske behandling og den kommunale misbrugsbehandling.

»Hvis kaotiske blandingsbrugere skal have hjælp til deres psykiske problemer, kan de blive mødt med krav om at være afruset, inden de kan blive psykiatrisk udredt. Omvendt kræves det også tit af misbrugsbehandlingsstederne, at stofbrugeren får udredt og behandlet sine psykiske problemer,« siger han til Information.

Socialminister Karen Hækkerup henviser til det psykiatriudvalg, som Sundhedsministeriet og Astrid Krag (SF) har nedsat, og som til september kommer med anbefalinger til, hvordan man undgår, at borgere kommer i klemme mellem regioner og kommuner.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip