Mange kronisk syge og ældre siger nej til influenzavaccine

Det viser en undersøgelse, som Gallup har lavet for Sundhedsstyrelsen. I den svarer 60 procent af personerne, at har kroniske sygdomme, at det er enten usandsynligt eller meget usandsynligt, at de går til lægen for at blive vaccineret mod influenza i år. Hos de ældre gælder det 40 procent af dem over 65 år.

Det bekymrer læge Søren Brostrøm, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

»Hvis man tilhører en af risikogrupperne og føler sig sund og rask, tænker man måske, at man ikke har brug for at blive vaccineret. Og det er rigtig ærgerligt, for risikoen for et alvorligt forløb af influenza er højere, når man lider af en kronisk sygdom, er oppe i årene eller er gravid efter 12. uge. Det er der bare mange, som ikke ved,« siger han i en pressemeddelelse.

Ud over risikogruppens tvivl på, at de overhovedet bliver ramt af influenza, lyder en anden forklaring, at personerne i gruppen mangler troen på, at vaccinen er effektiv, mens de frygter bivirkninger. Og derfor vil de ikke lade sig stikke.

Med den manglende viden om risikoen ved virussygdommen i baghovedet, laver Sundhedsstyrelsen en kampagne, som skal oplyse om, at influenza er alvorligere, end mange vurderer.

Faktisk er den så alvorlig, at mellem 1.000 og 2.000 personer hvert år dør af at være blevet smittet, anslår Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen. De fleste, der bukker under, er i forvejen syge, og derfor er de mere udsatte. Men for gravide kan det også få alvorlige konsekvenser, fordi de i værste fald kan ende med at abortere eller føde for tidligt, og ældre, der er helt friske, kan ende med at blive indlagt eller få andre ubehagelige følger

»Hver vinter ser vi en stigning i antallet af dødsfald blandt ældre. De stigninger, vi ser i tallene, kan for en stor del tilskrives influenza,« forklarer Søren Brostrøm.

Når beslutningen om at blive vaccineret mod influenza skal træffes, spiller lægen en afgørende rolle. For undersøgelsen viser, at 54 procent af kronikerne og 66 procent af ældre over 65 år vil blive vaccineret, hvis deres læge anbefaler det.

Dagens Gossip