Mange mænd drikker alene

17 procent af mændene svarer, at de drikker for nedrullede gardiner hver uge, mens kun seks procent af kvinderne har knappet en eller flere genstande op for sig selv i samme tidsrum.

Hele 38 procent af mændene siger, at de drikker i eget selskab én eller flere gange om måneden, mens kun 18 procent af kvinderne gør det samme.

Det er alarmerende mange mænd, mener formanden for bestyrelsen i Center for Mænds Sundhed, Hans-Jørgen Knudsen.

»Det er et meget højt antal, for konsekvensen er, at mændene hurtigt kommer op over Sundhedsstyrelsens anbefalinger og ender i en glidebane, der kan ekskludere dem fra samfundet,« siger han til Søndagsavisen.

Langt flere mænd drikker også mere end de maksimalt 14 genstande om ugen, som Sundhedsstyrelsen anbefaler som det maksimale. 13 procent af mændene drikker flere end 15 genstande om ugen, mens kun seks procent af kvinderne drikker flere end de syv genstande, som er den øverste grænse for kvinder, viser undersøgelsen.

Trangen til at knappe flasker op for nedrullede gardiner vidner om, at mændene ikke har så nemt ved at tackle livskriser som kvinderne, forklarer mandeforsker Kenneth Reinicke fra RUC.

»Mænd har en risiko for at blive mere socialt isolerede, fordi de ikke rækker hånden ud efter hjælp. Det er langt mere maskulint at sidde som en »loneley rider« og tylle øl end at tale med en psykolog,« siger han.

Mændenes store alkoholforbrug koster dem 50.000 tabte leveår pr. år mod 20.000 for kvinder. Og det fører til en lang række alvorlige sygdomme som skrumpelever, forskellige typer af kræft og fatale ulykker, forklarer forskningsleder Knud Juel fra Statens Institut for Folkesundhed.

»Dobbelt så mange mænd som kvinder dør af alkoholrelaterede årsager, da mænd har en mere risikobetonet adfærd med at ryge, drikke og køre for stærkt,« siger han.

BNB

Dagens Gossip