Mange sjællandske elever består ikke dansk og matematik

»Vi er overraskede over, hvor markante forskelle, der egentlig er på kommunerne. En ting er, at omkring hver femte elev på landsplan ikke består dansk eller matematik, men at det er tre gange så slemt i de dårligste kommuner i forhold til de bedste, vidner om massiv geografisk forskel på de forudsætninger, som unge har for at klare sig efter folkeskolen,« siger Mie Dalskov Pihl, senioranalytiker for AE til Berlingske Nyhedsbureau.

Hun fortæller, at afgangsprøven er indrettet således, at består man ikke det ene fag, så består man heller ikke det andet. Dermed dækker de dystre tal over både dansk og matematik.

Analysen tager udgangspunkt i de 71.000 elever, der begyndte i 9. klasse i 2010. I de kommuner, hvor eleverne klarer sig bedst, er det omkring hver tiende, der ikke består dansk og matematik, mens det i de kommuner, hvor eleverne klarer sig dårligst, er tre gange så mange, der ikke består dansk og matematik. I Odder Kommuner ligger tallet på 46,2 procent, altså næsten halvdelen af eleverne i den østjyske kommune.

Det er imidlertid ikke det generelle billede af kommunerne i Midtjylland, der sammen med Nordsjælland har den laveste dumpeprocent.

Tallet dækker både over unge, der ikke går op til afgangsprøverne i 9. klasse og over unge, der får karakterer under 02, og det er særligt højt på den københavnske vestegn, i Syd- og Vestsjælland, på Lolland og Falster, på Fyn og i enkelte syd- og nordjyske kommuner.

Afgangsprøven i 9. klasse er i dag reelt uden betydning for, om man kan komme videre på en ungdomsuddannelse, hvilket de borgerlige partier har proklameret, at de vil have lavet om på i forbindelse med en folkeskolereform.

Dagens Gossip