Mangel på avocadoer får kiwier til at blive kriminelle

Mangel på friske avocadoer i New Zealand har de seneste uger fået opsigtsvækkende konsekvenser.

Prisen på den eftertragtede stenfrugt er af forskellige årsager nemlig steget så meget, at organiserede kriminelle er begyndt at plyndre direkte fra avocadoavlernes plantager, skriver AFP.

Omtrent 30 kroner per styk skal en kiwi, som en newzealænder også kaldes, betale for én avocado for tiden i supermarkederne.

Det er en fordobling på få måneder og har samtidig betydet, at en række af hovedstaden Wellingtons mexicanske restauranter simpelthen har taget avocadomosen guacamole af menuen.

I det nordlige New Zealand har kriminelle ikke været sene til at udnytte situationen.

- Vi har set tilfælde, hvor personer har kørt pickup-ladvogne ind i plantagerne og fyldt dem op, siger Bevan Jelley, marketingmanager for brancheorganisation New Zealand Avocado til Fairfax.

I alt er der blevet anmeldt 40 tilfælde af storskala-tyverier, og dertil kommer alle de tilfælde, hvor almindelige newzealændere er gået på rov i rækkerne og har fyldt lommerne op.

Det er blandt andet newzealændernes forøgede appetit på den vitaminrige frugt, der har skabt en akut mangel.

På bare ét år er 96.000 flere husstande begyndt at købe avocadoer ifølge New Zealand Avocado. Samtidig forsøger avlerne at mætte et lukrativt eksportmarked, og det har sendt priserne langt op over trækronerne for den almindelige kiwi.

Men før man lader sig friste af en stjålet avocado, skal man tænke sig om, lyder advarslen fra det lokale politi.

- De er umodne, og nogle af dem er blevet sprøjtet for nylig og har måske stadig gift på skrællen, siger Aaron Fraser fra politiet i Waihi ifølge The Guardian.

Bølgen af avocado-kriminalitet ventes at slutte, når det igen bliver højsæson for modne avocadoer i september og oktober.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip