Mangel på D-vitamin øger risikoen for lungesygdom

»Vi har undersøgt sammenhængen mellem lavt niveau af D-vitamin og risiko for dårligere lungefunktion og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) i et stort dansk studie. Vi kan se, at et meget lavt niveau af D-vitamin er forbundet med en cirka ti procent dårligere lungefunktion og mellem 60 og 100 procents højere risiko for at udvikle KOL,« siger Shoaib Afzal, læge ved Klinisk Biokemisk Afdeling på Herlev Hospital, i en pressemeddelelse.

Samtidig påpeger Børge Nordestgaard, klinisk professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet og overlæge på Herlev Hospital, at det er svært af afgøre en eventuel årsagssammenhæng.

»Men vi kan konstatere en stærk statistisk sammenhæng mellem lavt niveau af D-vitamin, nedsat lungefunktion og KOL. Der kan være flere forklaringer på resultaterne, for eksempel at et lavt niveau af D-vitamin direkte fører til lungesygdom. Dog kan forklaringen også være, at manglen på D-vitamin er en markør for usund livsstil og et dårligt helbred generelt,« siger han.

Forskernes næste skridt er at undersøge, om sammenhængen mellem mangel på D-vitamin og lungesygdom reelt hænger sammen.

»Den eneste måde at undgå tobaksrelaterede sygdomme på er røgfrihed. Vores studie viser, at rygere med lave niveauer af D-vitamin muligvis har endnu højere risiko for lungesygdom end andre rygere,« siger Børge Nordestgaard.

I Danmarks Lungeforening modtages den nye forskning med stor interesse.

»Hvis det viser sig, at et øget optag af D-vitamin i kroppen kan formindske risikoen for lungesygdom, er det en virkelig god nyhed for de mennesker, som er i farezonen for at udvikle KOL. Frisk luft, fysisk aktivitet og sunde lunger er et naturligt godt makkerskab og i øvrigt også noget, som bidrager til at forbedre livskvaliteten for de mennesker, som allerede lever med en lungesygdom,« siger direktør for Danmarks Lungeforening, Anne Brandt.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip