Manglende bevægelse sender Danmarks børn til bunds

Resultatet kommer ikke bag på Bente Klarlund Pedersen, der er overlæge på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet.

»Der er sket den ændring, at børns leg tidligere var meget fysisk, mens de i dag sidder mere foran computeren. De bevæger sig simpelthen for lidt,« siger hun og uddyber:

»Det er vigtigt, at børn lærer at cykle til og fra skole. Der er rigtig meget dansk forskning, der viser, at børn, som cykler til og fra skole, er sundere på alle de parametre, man kan måle på. Der er noget, der tyder på, at børn, der er fysisk aktive, er bedre til at koncentrere sig og muligvis bedre til at indlære,« siger hun.

Bente Klarlund Pedersen peger på, at det i dag er en anden type forældre, der kører børnene til skole:

»I gamle dage var det de rige, der kørte deres børn til skole - i dag er det omvendt. I dag er det veluddannede, bevidste forældre, der lærer børnene at cykle og sørger for, at de bevæger sig,« siger hun.

Selv om Bente Klarlund Pedersen ikke ønsker at gå ind i en debat om den helhedsskole, som regeringen lægger op til, mener hun, det er nødvendigt, at børnene bruger kroppen mere.

»Hvis den ændring, der kommer til at ske med skolen, indebærer, at børnene bliver mere fysisk aktive, er det en positiv ting,« siger hun og tilføjer:

»Men det er vigtigt at holde øje med, at hvis man bevæger sig mere i skolen, at man så ikke kommer til at sidde mere stille hjemme«.

UNICEF-rapporten tegner et billede af børns trivsel og vilkår. Ud over sundhed har man vurderet områder som økonomi, velstand og uddannelse. Danmark indtager en samlet 11. plads. Holland snupper førstepladsen, mens Norge, Island, Finland og Sverige indtager de følgende pladser.

Motion er ikke eneste element, der trækker Danmark ned. Andelen af børn i alderen 0-23 måneder, der vaccineres, er lavere end mange andre steder. Mindre end 90 procent af de pågældende børn i Danmark vaccineres, og kun Østrig og Canada befinder sig på et tilsvarende lavt niveau.

Anne-Mette Friis, der er børn- og ungechef i UNICEF Danmark, konstaterer, at Danmark ikke lever op til verdenssundhedsorganisationen WHOs mål om, at 95 procent af alle børn bør vaccineres mod mæslinger, difteri, kighoste, stivkrampe og polio, for at vaccinationsprogrammet har fuld effekt.

»Det er meget bekymrende, at vores vaccinationsdækning ikke er højere. I andre dele af verden dør børn af mæslinger hver eneste dag, men herhjemme er det ikke alle, der ved, hvor alvorlig en sygdom det er,« siger hun.

Dagens Gossip