Manglende fædrebarsel gjorde udslaget for Elbæk

»Det har været nogle overvejelser, der stod på i flere måneder, og dråben, der fik bægeret til at flyde over, var hele sagen om øremærket barsel,« siger Uffe Elbæk med henvisning til, at regeringen valgte at droppe valgløftet om at øremærke en del af barslen til fædrene.

Bægeret flød så meget over, at Uffe Elbæk tirsdag valgte at forlade de Radikales folketingsgruppe for at springe ud som løsgænger. Uenighederne blev simpelthen for mange, for store og for grundlæggende.

»Jeg er i den grad uenig i, at vi skal have et konkurrencesamfund. Det ønsker jeg ikke,« siger Uffe Elbæk med henvisning til udmeldingen fra Henrik Sass Larsen og Bjarne Corydon.

Uffe Elbæk begrunder også sit farvel til de Radikale med, at han vil have mulighed for at kunne tale og handle mere frit som politiker. Og den tidligere kulturminister lægger ikke skjul på, at han er har været til gene for den radikale folketingsgruppe, hvor formand Sofie Carsten Nielsen (R) i flere omgange har forsøgt at få ham til at rette ind efter partilinjen.

»Man skal meget gerne være enig, og man skal meget gerne gå i takt. Og jeg har været ude med nogle personlige holdninger, som helt sikkert har givet irritation internt i gruppen, fordi det var soloudmeldinger, og der har Sofie Carsten Nielsen sagt: ’Hey Uffe. Du skal ikke gå ud med de her solomeldinger’. Og det er også hendes opgave at sige det til sådan en som mig, da jeg ikke har spillet efter de spilleregler, der er defineret af den radikale gruppe,« siger Uffe Elbæk.

»Hun har gjort det, som hun skulle gøre. Jeg har så omvendt måtte spørge mig selv, hvad det egentlig er, jeg er blevet valgt på, og hvordan jeg kan fastholde den troværdighed i forhold til dem, der har stemt på mig. Derfor er det endt der, hvor det er endt i dag. Det har været en svær beslutning, men den rigtige beslutning,« fortsætter Uffe Elbæk.

Den nyslåede løsgænger beskriver de Radikale som »det mindst ringe parti«, da han sagtens kan forestille sig et parti, der er endnu mere interessant, uden at det dog er et af de eksisterende politiske partier.

Spørgsmål: Kunne man forestille sig, at du selv stiftede et parti?

»Den diskussion er jeg slet ikke inde i, og det, der er vigtigt for mig lige nu, er at bruge min løsgængerposition til at tage nogle vigtige samfundspolitiske debatter. Og det glæder jeg mig rigtig meget til. Så jeg er ikke færdig med politik, men jeg er slet ikke der, hvor jeg vil diskutere dannelsen af et nyt politisk parti. Om det kan blive sådan fremadrettet, skal jeg ikke kloge mig på, men lige nu skal jeg bruge tid og fokus på at finde mig tilrette i den her nye rolle,« siger Elbæk.

Uffe Elbæks højdepunkt som radikal politiker blev også et smertefuldt et af slagsen, da han måtte trække sig fra ministerposten i Kulturministeriet. Men han afviser, at hans afsked med de Radikale har noget med den sag at gøre.

»Overhovedet ikke. Jeg står inde for de valg, jeg traf som minister,« siger han og understreger, at der absolut ikke bliver smækket med døren til de Radikales gruppeværelse på Christiansborg.

»Menneskerne i den radikale folketingsgruppe er nogle dejlige mennesker og nogle rigtig dygtige mennesker, som jeg på alle måder har respekt for, så jeg forlader ikke nogen konflikt,« siger Uffe Elbæk.

Dagens Gossip