Manglende syn: Nicolai gennemførte uddannelse som kontorassistent

Nicolai Dahl Hansen har altid haft flair for fodbold - og har det faktisk stadig. Men en dag i sit unge liv spillede han i haven med sin far og kunne pludselig ikke se bolden. For Nicolai havde fået en virus, og den betød, at han som 4-årig stort set mistede synet på begge øjne.

I dag kan han blot se 1-2 procent af normalen. Dét andre kan se på 60 meters afstand, skal Nicolai have én meter foran sig. Men handicappet har aldrig været nogen synderlig hindring for den nu 22-årige Nicolai. Han har gået i en almindelig folkeskole, været på efterskole og har gennemført uddannesen til kontorassistent på normale vilkår. Og i dag er han ansat i løntilskud som konsulent i Talent og Elite i Randers Kommune.

- Jeg vælger at se mulighederne i stedet for udfordringerne. Det er jo ikke mit hoved, der er noget galt med. Min hukommelse er rigtig god og min stedsans er også godt med. Andre kan godt have de snæversynede briller på, men jeg føler, at jeg kan det samme som mine kammerater. Nogle gange går tingene bare lidt langsommere for mig, siger Nicolai Dahl Hansen.

De rigtige hjælpemidler gør arbejdet muligt

Arbejdet i Randers Kommunen er kommet i stand blandt andet med hjælp fra Kaj Borkmann, der er handicapkonsulent på Jobcenter Randers. Han sørgede for at Talent og Elite blev kontaktet, da han fik Nicolais sag på bordet. Og her var man friske på at prøve stillingen af - trods Nicolais handicap.

Sammen med Synscenter Midt blev det herefter afklaret, hvilke hjælpemidler, der var behov for. Og det er endt med en stilling på 21 timer om ugen, hvor Nicolai løser sine opgaver med hjælp fra et forstørret skærmbillede, en elektronisk lup og en dokumentscanner.

- Nicolai er en fantastisk livsbekræftende person. Han har en utrolig indstilling til livet og masser af gåpåmod til trods for de udfordringer, han har. Det er fuldt ud Nicolais fortjeneste, at han er kommet så langt, men heldigvis har vi også et system, hvor det kan lade sig gøre at få en uddannelse og et arbejde, selvom man har et handicap, siger Kaj Borkmann.

Folk er flinke

Nicolai Dahl Hansen har nu arbejdet i Randers Kommune siden oktober – indtil videre i løntilskud, hvor han blandt andet er beskæftiget med at søge midler til projekter inden for handicapidræt.

- Det er et spændende arbejde, og jeg er glad for at være her. De behandler mig ikke anderledes end andre kolleger. Folk er flinke til at hjælpe, hvis bare man selv henvender sig pænt, siger Nicolai.

Hvor længe Nicolai Dahl Hansen bliver i Randers Kommune er selvsagt uvist. Løntilskuddet udløber til april, men kan forlænges. På sigt har Nicolai en drøm om at studere historie.

Og ja – så er der fritiden, hvor han stadig spiller fodbold præcis som han gjorde før sit handicap. Han læser bøger, går engang imellem i byen med vennerne, og så dyrker han Goal Ball, der er en holdsport, hvor ørerne frem for øjnene er en fordel. Her har alle spillere bind for øjnene, og bolden har bjælder. Det gælder om at trille bolden ned mod modstanderen, mens man skal forhindre modstanderen i at score hos sig selv.

- Jeg elsker at dyrke sport både fordi det er god motion og, fordi jeg kommer i kontakt med andre, der som mig har nedsat syn. Det betyder meget, slutter Nicolai Dahl Hansen.

Dagens Gossip