Manning udtaler sig første gang efter dom

Det skriver The Guardian, der har modtaget en skriftlig meddelelse fra Manning selv. Det er hendes første offentlige ord, siden hun blev idømt 35 års fængsel for at have lækket 700.000 amerikanske, hemmelighedsstemplede dokumenter.

Manning åbner meddelelsen i navnet Bradley Manning, som hun hed, før hun i august valgte at blive en kvinde. Sidst i brevet underskriver hun sig med Chelsea Manning og takker samtidig alle, der har accepteret hendes kønsskifte, kalder hende Chelsea i stedet for Bradley og bruger hun i stedet for han.

Ifølge Chelsea Manning tegner der sig et falsk billede af hende i offentligheden som en pacifist og militærnægter. Men det er forkert, siger hun og tilføjer, at pacifisme ikke var grunden til, at hun lækkede hundredtusinder af hemmelige dokumenter til Wikileaks.

»Det står ikke frygtelig klart for mig, at mine handlinger udtrykkeligt er gjort for »fred«. Jeg føler, at offentligheden ikke kan bestemme, hvilke handlinger og politikker, der er - eller ikke er - berettigede, når man ikke engang kender de mest elementære oplysninger om dem og deres virkninger,« skriver Chelsea Manning.

I stedet for pacifist ser Manning sig selv som en fortaler for gennemsigtighed, der er overbevist om, at amerikanerne har brug for at blive bedre informeret. Ifølge The Guardian fortæller Chelsea Manning, at de mere end 700.000 hemmelighedsstemplede dokumenter, som hun lækkede til Wikileaks, lige så godt kunne understøtte fortalere som kritikere af USAs krigshandlinger.

»Jeg mener, at det også er helt rimeligt subjektivt at fortolke disse dokumenter og komme til den modsatte opfattelse (end at der er tale om krigsforbrydelser, red.) og sige »hey, se på de her dokumenter, de retfærdiggør klart denne krig,« siger hun.

Manning forventes at skulle tilbringe mindst otte år i militærfængslet i Kansas for Wikileaks-lækket. I meddelelsen, som kom onsdag, fortæller hun, at hun siden retssagen i august har forsøgt at fokusere på andre ting efter en lang og udmattende retssag.

Disse andre ting omfatter blandt andet hendes anmodning om at få en kønsskifteoperation, som hun gennem sin advokat annoncerede, da hun blev dømt.

Dagens Gossip