Mansour går til menneskerettighedsdomstol efter udvisning

Skrevet af admin

08/06/2016

Dagens topnyheder

Islamisten Said Mansour vil ikke acceptere, at Højesteret onsdag har frataget ham det danske statsborgerskab og udvist ham af Danmark. Derfor går Mansour nu til Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, fortæller forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen.

Ifølge advokaten ligger der helt principielle grunde bag den beslutning. Det handler om ytringsfrihed.

- Når man vælger at udvise nogen på baggrund af ytringer, så er det i strid med den formelle ytringsfrihed, siger Michael Juul Eriksen.

Formel ytringsfrihed betyder, at man har lov til at ytre sig frit uden for eksempel at skulle gennem en statslig censur først. Den ret er sikret både i Grundloven og i Menneskerettighedskonventionen.

Said Mansour er i den aktuelle sag dømt for at propagandere for terror ved at have offentliggjort og udbredt forskelligt materiale med et ekstremistisk indhold. Altså ulovlige ytringer.

Formel ytringsfrihed udelukker ikke, at man kan straffes for sine ytringer. Herhjemme er det blandt andet ulovligt at fremsætte verbale trusler, være blasfemisk og at forhåne personer på grund af for eksempel race, religion og seksuel orientering.

Og derfor er det da heller ikke i strid med den formelle ytringsfrihed, at Said Mansour bliver straffet. Han har fået fire års fængsel i sagen.

- Men når man begynder at udvise nogen for deres ytringer, så fratager man dem muligheden for at ytre sig - i hvert fald i Danmark. Og det er i strid med den formelle ytringsfrihed, siger Michael Juul Eriksen.

Ifølge ham vil Menneskerettighedsdomstolen blive bedt om både at tage stilling til spørgsmålet om frakendelse af statsborgerskab og spørgsmålet om udvisning.

- De to ting hænger sammen. Hvis der sker frakendelse af statsborgerskabet, så skal der også ske udvisning. Vi er i øvrigt godt klar over, at det vil tage lang tid, før sagen kommer for, men vi gør det, fordi den er principiel, siger Michael Juul Eriksen.

/ritzau/