Manuskriptforfatter Mogens Rukov er død

En stor figur i dansk film er død.

Manuskriptforfatteren Mogens Rukov, som grundlagde Filmskolens manuskriptuddannelse, og stod i spidsen for den gennem tre årtier, er gået bort i en alder af 72 år, skriver Politiken.

Arbejdet på Filmskolen har gjort Rukov til en institution i dansk film. Men han har også en finger med i spillet i arbejdet med adskillige milepæle i dansk film.

Især i 1990'ernes internationale gennembrud med Dogmefilmene var Rukov en ikke særlig offentligt synlig, men alligevel allestedsnærværende figur.

Han skrev manuskriptet til bølgens første og mest succesfulde film "Festen" (1998) sammen med sin tidligere elev Thomas Vinterberg. Vinterberg instruerede også filmen, som vandt Juryens Specialpris på filmfestivalen i Cannes.

Rukov var desuden manuskriptkonsulent på Lars von Triers "Idioterne" (1998), Søren Kragh-Jakobsens "Mifunes Sidste Sang" (1999) og Ole Christian Madsens "En Kærlighedshistorie" (2001), som alle er optaget efter de autencitetsskabende regler.

Også Per Flys populære film "Arven" (2003) og "Drabet" (2005) havde Rukov som medforfatter.

Ifølge Politikens nekrolog blev Rukov samme dag, som han kom til verden, afleveret på et børnehjem i Holstebro. Han voksede op hos adoptivforældre i København.

I 1974 kunne han kalde sig cand.mag. i nordisk sprog og litteratur samt filmens æstetik og historie. Året efter blev han ansat på Filmskolen.

Dengang havde skolen ingen mauskriptlinje, men den blev siden grundlagt med Rukov blandt bagmændene, og han var leder frem til 2008.

Rukov efterlader sig fire børn og konen Vibeke Tøjner, som er billedkunstner. De to blev gift i 2010.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip