Markant islandsk politiker er død

Den tidligere islandske statsminister og formand for Framsóknarflokkurinn, som Fremskridtspartiet hedder i Island, er død. Halldór Ásgrímsson blev 67 år.

Ifølge avisen Morgunblaðið blev Halldór Ásgrímsson fredag ramt af et alvorligt hjerteanfald i sit sommerhus i Grímsnes i Sydisland, omkring 80 kilometer fra hovedstaden Reykjavík.

Han blev i ambulance kørt til universitetssygehuset Landsspitalinn i Reykjavík. Her døde han på intensivafdeling mandag.

Halldór Ásgrímsson blev født i Vopnafjörður i Østisland i 1947, men flyttede siden med sine forældre til Höfn i Sydisland. Han uddannede sig til statsautoriseret revisor i Island og læste videre i Bergen og København. Fra 1973 til 1975 var han lektor på økonomisk institut ved Islands Universitet.

Han blev første gang valgt til Altinget i 1974, hvor han sad indtil 1978, og igen fra 1979 til 2006. I 1980 blev Halldór Ásgrímsson næstformand i Framsóknarflokkurinn og formand for partiet i 1994. Det var han indtil 2006, da han forlod islandsk politik.

Halldór Ásgrímsson var i alt minister i Island i 19 år. Han har foruden at være statsminister også været fiskeri- og landbrugsminister, nordisk samarbejdsminister, justitsminister, kirkeminister, miljøminister, sundhedsminister og udenrigsminister.

Han sad som udenrigsminister frem til 2004, da han byttede plads med den konservative statsminister Davið Oddsson, som da overtog udenrigsministeriet. I 2006 besluttede Halldór Ásgrímsson at træde tilbage som statsminister og trække sig fra politik.

Men i begyndelsen af 2007 tiltrådte han som generalsekretær for Nordisk Ministerråd med base i København. Her sad han på posten i seks år indtil marts 2013.

/ritzau/

Dagens Gossip