Markedet venter med spænding på amerikansk jobrapport

En broget uge på aktiemarkederne er ved at være forbi, men investorerne mangler stadig ugens vigtigste brik: den månedlige arbejdsmarkedsrapport fra USA. Tallene er altafgørende for stemningen på markederne i dag men også i den nærmeste fremtid. Det amerikanske boligmarked har vist bedring, men arbejdsmarkedet skal styrkes pointerer flere, og virksomhedernes regnskaber har også ladt noget tilbage at ønske på omsætningen.  Indtil videre har 39 procent af de amerikanske virksomheder overgået analytikernes forventninger til omsætningen. Historisk har tallet lydt på 61 procent i gennemsnit.

De økonomiske data på tværs af kloden har ikke været opmuntrende på det sidste. Væksten i Kinas fremstillingssektor faldt uventet i april måned, og de europæiske indkøbschefers tillid til fremtiden kan ligge på et meget lille sted. Tallet har ligget under det neutrale indeks 50 siden juli 2011. Alt under 50 signalerer tilbagegang.

Frank Øland fra Danske Bank skrev således om PMI-tallene for industrien i Eurozonen d. 2. maj: »Aktivitetsindikatoren for industrien i euroområdet faldt i april en anelse fra 46.8 til 46.7. Det peger på, at recessionen i euroområdet fortsætter med uformindsket fart. Antallet af nye ordrer i industrien falder desværre fortsat og det er svært at finde tegn på en snarlig bedring i dagens tal«. 1. maj kunne Eurostat præsentere endnu en omgang deprimerende arbejdsløshedstal for Eurozonen.

Aktierne har kørt højt på centralbankernes kontinuerlige opkøbsprogrammer og hensigtserklæringer om at redde økonomierne, og flere er begyndt at pege på, at aktiekurserne snart må vågne op til de makroøkonomiske realiteter. Investorerne håber på, at dagens jobrapport kan vise lidt trækkraft i amerikansk økonomi. Men efter onsdagens ADP-rapport peger meget på, at makro-økonomien vil levere markederne endnu en skuffelse.  ADP-rapporten viste, at der i alt blev skabt 119.000 nye job i den private sektor i april mod forventede 150.000 job.

Til gengæld overraskede de seneste amerikanske ledighedstal positivt med kun 324.000 nytilmeldte ledige i USA i sidste uge - 21.000 færre end ventet.

Ved sit møde d. 2. maj efterlod den amerikanske centralbank ingen tvivl om, at helbredstilstanden i det amerikanske arbejdsmarked er altafgørende for, hvilken vej bankens kvantitative lempelser kommer til at bevæge sig ned ad: status quo, udvidet opkøb eller mindsket opkøb af statsobligationer.

Financial Times skriver, at den amerikanske centralbanks løfter om assistance til økonomien endda kan virke befordrende for, at flere investorer vælger en bevidst strategi om at købe op, når markedet går ned - buy on dips. Så selvom jobrapporten skuffer i dag kan markederne i realiteten reagere positivt, da det kan betyde, at FED vil fortsætte deres opkøbsprogram og måske endda være endnu tættere på at udvide beløbet eller perioden for støtteopkøbene. Men tallene kan også være så dårlige, at vi rent faktisk får en negativ reaktion.

Hos Nordea er man fortsat positiv på aktier til trods for de noget blandede nøgletal igennem den seneste tid.  »Vi har kombinationen af at boligmarkedet fortsat viser styrke, forbrugeroptimismen er stadig høj. Effekten af nedskæringer i offentlige sektor i USA (læs: Sequester) ser ud til at blive ophævet af et tilsvarende fald i energipriserne. Dertil kommer at gældsnedbringelsen i de amerikanske husholdninger er så kraftig, at vi er tilbage på 2003 niveau« - siger seniorstrateg Henrik Drusebjerg og fortsætter: »Det taler alt sammen for, at vi har en stærk amerikansk forbruger, der er klar til at trække fra i økonomien. Vi tror på vækst i USA og dermed på aktiemarkederne i andet halvår«, afslutter Drusebjerg. 

Arbejdsmarkedsrapporten lander kl. 14:30

Dagens Gossip