Markedsoversigt: Mærsk i modvind og fortsat rentefald


A.P. Møller-Mærsk blev den store taber i mandagens aktiehandel på fondsbørsen i København. B-aktien faldt med 8,6 pct. til 8100 kr., og oveni fredagens fald på 3,1 pct. er torsdagens stigning på 11,9 pct. efter fyringen af koncernchef Nils Smedegaard samt annoncering af fremtidige omstruktureringer i virksomheden blevet udraderet.


Samlet faldt C20 Cap-indekset med 3,9 pct. til 943,27, hvilket er det fjerde største fald i C20 Cap-indeksets historie.


I toppen af indekset endte netop defensive aktier som Lundbeck og Novo Nordisk, der faldt med henholdsvis 0,8 pct. til 234,70 kr. og 0,9 pct. til 341,90 kr.


- Ser man ud i Europa er det underindekset Healthcare, der har klaret sig bedst. Og den tendens så vi altså også herhjemme, siger seniorrådgiver i Jyske Bank Martin Munk.


Genmab faldt mandag med 4,3 pct. til 1078 kr. efter et tilsvarende fald fredag. Mandag kom det frem, at selskabets middel til behandling af knoglemarvskræft, Darzalex, i Tyskland er blevet lanceret til en pris, der er omkring 40 pct. højere end i USA.


Vagt- og serviceselskabet G4S fik ørerne i maskinen hos Goldman Sachs, som skar sit kursmål for aktien til 17,32 kr. fra 20,21 kr.


G4S-aktien var fredag ekstra hårdt ramt af briternes valg om at forlade EU-samarbejdet, og aktien dykkede 8,1 pct. og mandag fortsatte den 8,5 pct. ned til 14,90 kr.


Arkil nedlægger forretningsområdet Civil Works i Danmark fra 1. juli., og nedskriver på tre store projekter i divisionen. Som følge heraf nedjusteres resultatforventninger med 60 mio. kr. til minus 20 mio. kr. - plus 10 mio. kr.


Arkil-aktien endte mandag med et fald på 7,3 pct. til 870 kr.


De danske statsrenter fortsatte nedad mandag og faldt med 5 basispoint til 0,07 pct. i forhold til lukkekursen fredag.


Dermed blev der sat en lille bremse på det massive rentefald fra i fredags, efter at briterne havde stemt exit til EU-samarbejdet. Her faldt renten på den danske toneangivende tiårige statsobligation hele 16 basispoint til 0,12 pct. Men mandagens fald nærmer renten sig bundrekorden på 0,05 pct. fra februar sidste år.


Briternes beslutning om at forlade EU-samarbejdet var lidt af et chok for de finansielle markeder, der i dagene op til afstemningen torsdag i vid udstrækning havde positioneret sig til, at briterne ville forblive i EU.


Men det blev til en udmeldelse, og allerede mandag var der møder i EU om situationen. Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, sagde i Bruxelles, at USA ønsker et stærkt EU .


- Det er afgørende i de kommende dage at forstå vigtigheden af et stærkt EU. USA bekymrer sig om et stærkt EU, lød det fra John Kerry.


Kim Fæster, chefanalytiker i Jyske Bank, mener, at det nærmest er umuligt at svare på, hvad de økonomiske konsekvenser bliver for Europa.


/ritzau/FINANSRedaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: [email protected] , www.ritzaufinans.dkDagens Gossip