Martin Lidegaard: Atomaftale kan forandre en hel region

Skrevet af admin

14/07/2015

Dagens topnyheder

Atomaftalen med Iran kan forandre Mellemøstens voldelige nutid til en fredeligere fremtid.

Det vurderer De Radikales tidligere udenrigsminister, Martin Lidegaard, der besøgte Iran som minister.

- Det er en historisk aftale, som i bedste fald kan starte et nyt kapitel i Mellemøstens blodige historie. Det kræver selvfølgelig, at vi nu udnytter det vindue, som er åbnet til at forpligte Iran til at levere en helhjertet indsats for at skabe fred, siger Martin Lidegaard.

Han hæfter sig ved Irans centrale rolle i Syrien, hvor Iran holder hånden under præsident Bashar al-Assad.

- Men fordi Iran er en del af problemet i flere konflikter, så er de også en del af løsningen. Præstestyret i Iran har valgt at tage dette historiske skridt med verdenssamfundet og vestlige stormagter, først og fremmest USA og EU, siger Martin Lidegaard.

Vesten skal udnytte mulighedernes vindue ved at støtte kræfter i Iran, som ønsker samarbejde og forsoning. I USA har præsident Barack Obama lavet en aftale med Kongressens republikanske flertal, så aftalen kan vedtages, siger Martin Lidegaard.

Den tidligere udenrigsminister afviser, at aftalen er en "fejl af historiske proportioner", som Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, mener.

- Der er ikke noget alternativ til at få de store regionale kræfter til at tale med hinanden, når man ser, hvor mange hundredtusinder af mennesker, som har måttet lade livet i Mellemøstens mange konflikter, siger Martin Lidegaard.

Aftalen kan optrappe konflikten mellem Saudi-Arabien og Iran, som bliver meget stærkere økonomisk, mener han.

- Men aftalens økonomiske saltvandsindsprøjtning vil åbne Iran yderligere, mener Martin Lidegaard.

/ritzau/