Martin Lidegaard: Iran-aftale kan blive et gennembrud

Skrevet af admin

14/02/2014

Mest læste i dag

Danmark skal være en aktiv spiller i at overvåge Irans efterlevelse af den midlertidige aftale om landets atomprogram. Det siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) fredag til Ritzau.

- Jeg tror, at det er synligt for enhver, at den aftale, vi har fået nu med Iran, kan blive et gennembrud, hvis det rent faktisk lykkes at gennemføre den aftale, vi er nået frem til, siger udenrigsministeren.

Meldingen kommer i forbindelse med en aftale, hvor Danmark vil bidrage med to millioner kroner til IAEA's (Det Internationale Atomenergiagentur) arbejde med at overvåge atomprogrammet i Iran.

- Det er simpelthen et spørgsmål om at holde øje med, at de aftaler, der bliver indgået, også bliver overholdt, siger Martin Lidegaard og fortsætter:

- Pengene går til at udsende eksperter, der kan overvåge, at de aftaler, der bliver indgået, vil blive overholdt. De vil også gå til at lave laboratorier, hvor man kan analysere de prøver, som bliver foretaget.

Udenrigsministeren understreger, at Danmark har en stor interesse i at medvirke til at effektuere den indgåede aftale om, at Iran efterlever forpligtelserne omkring sit atomprogram, og at aftalen i sig selv har stor betydning.

- Ikke bare for den konkrete udfordring med atomvåben i Iran, men også for igen at kunne få gang i en dialog med Iran, siger Martin Lidegaard og uddyber:

- Iran spiller en kæmpe rolle i hele regionen og er indirekte og direkte med i Syrien. De har en finger på stort set alt, der foregår i regionen.

- Derfor er det, at kunne komme ud af den permafrost, der har kendetegnet diplomatiet omkring Iran, og forhåbentlig komme i gang med en konstruktiv dialog på en lang række områder af utrolig stor betydning, siger udenrigsministeren.

Udenrigsministeriet oplyser, at Danmark i 2014 samlet set bidrager med cirka 22 millioner kroner til IAEA-aktiviteter.

/ritzau/