Mary til jubilæumskoncert: Operahuset er en smuk svane

Skrevet af admin

27/10/2013

Dagens topnyheder

Historien om operahuset i Sydney er ligesom et eventyr af H.C. Andersen. Bygningsværket begyndte sin tilværelse som en slags "grim ælling", men udviklede sig siden til en "smuk svane".

Sådan lød ordene fra kronprinsesse Mary, som søndag talte til 40-års-jubilæumskoncerten for den dansktegnede musikbygning med de verdensberømte, hvide skaller.

Den udsolgte begivenhed fandt sted på en udendørs scene foran operahuset, lige ved byens botaniske have fyldt med palmer og eukalyptus-træer, og en stor del af publikum sad på trappetrinnene op til Jørn Utzons mesterværk.

- Ved dets fødsel betragtede mange operahuset som en, med et eventyr-udtryk, grim ælling, sagde kronprinsesse Mary til folkemængden.

- Men operahuset er modnet til en yndefuld, urban skulptur. En smuk svane. Den har fundet sin plads i hjerterne og tankerne hos både australiere og danskere. Det er blevet en national stolthed for begge vores lande, tilføjede hun.

Danmarks australsk-fødte kronprinsesse er officiel protektor for operajubilæet sammen med sin mand, kronprins Frederik, som sad blandt publikum. Det royale par har de seneste dage været forrest i fødselsdagsfejringen af Utzon-operaen ved Sydneys havn.

- Kronprinsparret symboliserer de stærke bånd mellem Danmark og Australien, der i første omgang blev skabt med denne bygning, siger operahusets topchef, Louise Herron, om sine æresgæster fra København.

Hun kalder bygningsværket, som optræder på Unescos verdensarvsliste, for en "sekulær katedral" og "folkets palads".

Arkitekt Jan Utzon, Jørn Utzons søn, gik også på talerstolen til jubilæumskoncerten, hvor han fik publikum til at råbe "hip, hip, hurra" tre gange til ære for faderens bygningsværk, som er blevet et vartegn for Sydney og et nationalt symbol på Australien.

Jubilæumskoncerten, som er klimakset på en uges festligheder i anledning af den runde fødselsdag, begyndte med aboriginal-rytmer og didgeridoo-summen fra en gruppe optrædende kunstnere fra Australiens oprindelige folk.

Senere blev der også opført Beethovens 9. symfoni - et værk, der også blev spillet, da operaen blev indviet i 1973 - og det hele sluttede med fødselsdagssang og eksploderende festfyrværkeri på aftenhimlen over operahuset.

/ritzau/