Maskeret politi med kikkert-våben fylder retslokale

Skrevet af admin

26/02/2015

Dagens topnyheder

Syv politifolk iført skudsikre veste, hjelme og beklædning, som dækker den nederste del af ansigtet, har torsdag formiddag ledsaget en ung mand ind i et retslokale i Københavns Byret.

Det er sjældent, at sikkerhedsopbuddet er så markant ved et retsmøde herhjemme.

Manden, som blev ledsaget ind, er den ene af de to, der er sigtet for at bistå Omar El-Hussain med at bortskaffe våben og få et tilflugtssted efter angrebene mod Krudttønden og synagogen i Krystalgade i weekenden 14. og 15. februar.

Betjentene er udstyret med maskinpistoler med kikkertsigte, og deres våben er dermed endnu mere avanceret end de maskinpistoler, som andre uniformerede politifolk uden for retsbygningen i Slutterigade er bevæbnet med.

Dommeren har valgt, at retsmødet skal foregå for lukkede døre. Det er sket på begæring fra anklager Stig Fleischer.

- Det er sådan, at jeg skal redegøre for efterforskningen de seneste 10 dage, og hvis det skal gøre fyldestgørende, må det være for lukkede døre, lød argumentationen fra anklageren.

Forsvarsadvokaterne Poul Helmuth Petersen og Michael Juul Eriksen protesterede kraftigt imod de lukkede døre, som har den konsekvens, at offentligheden bliver afskåret fra yderligere indsigt i politiets beviser i sagen.

- Det er meget belastende for en sigtet, når hans beskikkede forsvarer end ikke må tale med hans pårørende. Når dørene er lukket, har jeg eksempelvis ikke engang lov til at tale med min klients mor, lød protesten fra Poul Helmuth Petersen.

Michael Juul Eriksen henviste til, at politiet allerede har meldt meget ud om efterforskningen af sagen.

- Stort set alle danskere vil være i stand til at redegøre for forløbet i denne sag, lød hans opfordring til dommeren, som dog uden at tænke mange sekunder traf beslutning om at sende pressens repræsentanter uden for døren.

Inden dørene blev lukket, fik pressen dog mulighed for at se den 19-årige mand, som er en af de sigtede. Han var iført en olivengrøn hættetrøje og spinkel af bygning og tog plads i vidneskranken midt i lokalet, mens forhandlingen om dørlukning stod på.

Senere torsdag skal en 22-årig mand, der også er sigtet, frem for dommeren, som skal afgøre, om de to fortsat skal sidde fængslet i sagen.

Mændene blev anholdt søndag 15. februar, og dagen efter blev de ved et grundlovsforhør fængslet i 10 dage. Den frist er nu udløbet, og retten skal derfor vurdere sagen på ny.

Selvom angrebene mod Krudttønden og synagogen af politi og øvrige myndigheder - heriblandt statsministeren - er udråbt som terror, så er mændene alene sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg.

/ritzau/