Maskiner kan overtage tusindvis af job i Danmark

Fire ud af 10 job herhjemme kan snart udføres lige så godt af maskiner som af mennesker. Udviklingen er accelereret, og derfor skal samfundet være hurtigere til at omstille sig, siger en forsker til Børsen.

37 procent af alle jobfunktioner kan erstattes af teknologi i løbet af nogle år eller årtier, vurderer tænketanken Kraka på baggrund af ny britisk forskning.

Kassedamer og telefonsælgere er blandt de arbejdsfunktioner, som umiddelbart trues mest af maskinelle afløsere.

Tjenerfaget og ejendomsmæglere er også i farezonen, mens social- og sundhedsassistenter, læger, terapeuter, journalister og kunstnere ikke sådan er til at erstatte, fordi den slags job kræver social og kreativ intelligens.

Konkret kan 702 forskellige jobfunktioner udføres teknologisk ifølge undersøgelsen, der er lavet af forskere fra Oxford University.

- Det store spørgsmål er, hvordan vi håndterer den transformation, som er i gang. Vi kan ikke gøre det hurtigt nok, siger lektor Carl Benedikt Frey, en af studiets forfattere, til Børsen.

Cheføkonom Thomas Thygesen fra SEB-bank er enig. Når teknologiske løsninger overtager menneskejob vil samfundet kunne producere mere med mindre arbejdskraft, mener han.

Philipp Schröder, professor ved Aarhus Universitet og medlem af Produktivitetskommissionen, mener, at det mest bemærkelsesværdige i undersøgelsen er, at processen foregår dobbelt så hurtigt som tidligere teknologiske revolutioner.

Om revolutionen er drevet af ny teknologi eller af udrulningen af den digitale infrastruktur, er svært at afgøre.

- Men det er klart, at forbrugere og virksomheder er klar til at udnytte den nye teknologi. Forbrugerne trækker også processen frem, siger Philipp Schröder til Børsen.

I USA er endnu flere jobfunktioner end i Danmark under pres fra teknisk side. 47 procent af alle amerikanske job kan på sigt erstattes ifølge Oxford-undersøgelsen.

/ritzau/

Dagens Gossip