Maskiner og medicin trækker dansk eksport op i juni

Skrevet af admin

09/08/2016

Dagens topnyheder

Danske virksomheder skruede lidt op for salget af varer til udlandet i juni. Dansk eksport steg tre procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er især øget salg af lægemidler og maskiner, der trækker månedens stigning hjem. Fra virksomhedernes talerør Dansk Industri lyder det, at fremgangen er en god nyhed - ikke kun for erhvervslivet.

- Eksporten kom op i tempo i andet kvartal, hvilket er en rigtig god nyhed for dansk økonomi, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri, i en skriftlig kommentar:

- Hvis vi skal løfte væksten i Danmark, er det nemlig afgørende, at vi får mere gang i eksporten, som er den store motor i dansk økonomi. Eksporten har udviklet sig skuffende over det seneste år, derfor er det rigtig godt at se tegn på fremgang.

Cheføkonom i Udenrigsministeriet, Jacob Warburg, fremhæver i en skriftlig kommentar, at vareeksporten samlet er steget 2,2 procent de seneste tre måneder i forhold til månederne før.

- Set over de seneste tre måneder har vareeksporten været i fremgang til EU med 3,2 procent, især trukket af Nederlandene og Tyskland. Vareeksporten til USA er de seneste tre måneder faldet 1,1 procent, men på årsbasis steget 11,2 procent, siger han.

Vareeksporten opgøres uden at medregne værdien af energivarer, skibe og fly.

Importen af varer til Danmark faldt 1,6 procent i juni.

Overskuddet på handelsbalancen, der illustrerer balancen mellem hvor mange varer, vi køber og sælger til udlandet, var i juni på 7,7 milliarder kroner.

/ritzau/