Massemorderen Breivik udfordrer det norske retssamfund

Den norske massemorder Anders Behring Breivik har anlagt en meget kontroversiel sag mod den norske stat for brud på menneskerettighederne. Sagen, der skal behandle hans utilfredshed med vilkårene i fængslet, indledes tirsdag formiddag i Oslo Tingrett.

Den 37-årige Breivik, der ved to angreb 22. juli 2011 dræbte 77 mennesker og året efter blev dømt til 21 års forvaring, har ved flere lejligheder klaget over, at han på grund af langvarig isolation og psykisk mishandling afsoner under torturlignende forhold.

Mens nogle ser retssagen som et bevis på, at Norge er en retsstat, så har en stor del af den norske befolkning vanskeligt ved at føle den mindste sympati med Breivik, fordi sagen vil komme til at rippe op i sår og traumer hos de overlevende og pårørende.

- Retssagen opleves næsten surrealistisk, siger formanden for Den Nationale Støttegruppe efter 22. juli, Lisbeth Kristine Røyneland, til nyhedsbureauet NTB.

Hun mistede selv sin 18-årige datter, Synne, på Utøya.

- Der sidder han så og surmuler over sine egne forhold, mens vi har mistet vores børn, er traumatiserede og er tynget af sorg og savn, tilføjer hun.

Hvis ikke Breivik får medhold i det norske retssystem med sit søgsmål mod staten, er hans advokat, Øystein Storrvik, ifølge NTB parat til at indbringe sagen for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Blandt norske og internationale medier er der stor interesse for at dække sagen. Men alle ætermediers ansøgning om at kunne sende direkte eller forskudt fra retssagen er afvist af retten af bekymring for, at Breivik ville kommunikere med omverdenen i koder.

Ud over strenge restriktioner for pressens adgang til at overvære og referere helt centrale dele af sagen opretholder retten beslutningen om, at vidneforklaringer om afsoningsforholdene i fængslerne holdes for lukkede døre.

Der er afsat fire dage til sagen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip