Masser af demonstranter i Moldova kræver nyvalg

Skrevet af admin

06/09/2015

Mest læste i dag

I titusindvis af mennesker demonstrerer i hjertet af Chisinau, Moldovas hovedstad, imod deres præsident. De vil have hans afgang og nyvalg.

Demonstranterne er kommet til hovedstaden fra alle dele af det lille land, som under Den Kolde krig var sovjetisk delstat.

Det er en ny organisation, der kaldes "Da", der står bag demonstrationen. Politiet sætter antallet af demonstranter til mellem 35.000 og 40.000, mens arrangørerne mener, at der er tre gange så mange.

Under alle omstændigheder er det den største demonstration, som nogen husker i Chisinau.

Det er milliardsvindel, som har udløst protesterne i det lille land med 3,5 millioner indbyggere.

Under uklare omstændigheder er en milliard dollar, omkring 6,5 milliarder kroner, forsvundet ud af landets banksystem. Det svarer til en ottendedel af Moldovas bruttonationalprodukt.

De forsvundne penge har ramt landet hårdt. Moldovas valuta, leu, er faldet, inflationen er taget til, og levestandarden for almindelige mennesker er faldet.

- Sejr. Giv os den ene milliard tilbage, lyder det fra demonstranterne, som vil have præsident Nicolae Timofti, som har ledet landet siden 2012, til at gå af.

Under hans ledelse har Moldova nærmet sig EU, men svindelen med de mange penge har skadet landets proeuropæiske elite.

Mange af demonstranterne bærer dog EU-flag, hvilket kan antyde, at støtten til EU ikke er så hårdt ramt, selv om svindelen er foregået under den EU-venlige præsident.

Demonstranterne retter deres verbale vrede mod landets superrige oligarker, der kontrollerer nøglesektorer af økonomien.

Og demonstranterne truer med at forblive på den centrale plads foran landets parlament, indtil deres krav er opfyldt.

Embedsmænd fra EU med base i Chisinau siger, at de skiftende provestlige regeringer har gjort meget lidt for at gøre op med den dårlige økonomiske ledelse og den udbredte korruption i det politiske system.

Den forsvundne milliard har også rystet tilliden blandt vestlige lande og internationale kreditorer, der hjælper Moldova med at holde sig økonomisk oven vande.

/ritzau/Reuters