Matchfixing: DBU undersøger 5-10 sager om året

Skrevet af admin

26/08/2014

Mest læste i dag

Flere gange årligt finder Dansk Boldspil-Union (DBU) anledning til at undersøge sager for mulig matchfixing på baggrund af oplysninger fra spiludbydere med licens i Danmark.

Det fortæller Henrik Kjær Jensen, der som sikkerhedschef hos det danske fodboldforbund beskæftiger sig med mistanker om snyd i forbindelse med fodboldkampe i Danmark.

- Antallet af sager, som giver anledning til at sætte en undersøgelse i gang, ligger på 5 til 10 om året, siger Henrik Kjær Jensen.

Det er som regel spiludbydere, der tipper det danske fodboldforbund om uregelmæssigheder på spillemarkedet. DBU har indgået et formaliseret samarbejde med de fleste spiludbydere, der har licens i Danmark.

- De overvåger markedet, og oplever de mistænkelig spilaktivitet, som falder uden for normalbilledet, informerer de os. Nogle gange kan det forklares med andet end snyd og matchfixing, men det er en god indikator på, at noget er værd at kigge nærmere på.

- Pludselig kan de se, der bliver omsat for mange penge på en specifik kamp, og summen af væddemål kan gøre, at der er noget mistænkeligt over det, siger sikkerhedschefen.

Han løber dog ofte panden mod en mur i den efterfølgende efterforskning. Samarbejdet med spiludbyderne er hæmmet af persondataloven, der hindrer, at der kan udveksles personoplysninger.

- Der har været mistænkelige kampe, hvor vi ikke har kunnet komme videre og har måttet lade dem ligge som mistænkelige. Det ville være en kæmpe hjælp, hvis vi kunne få oplyst, hvem der har indgået konkrete væddemål. Det ser mistænkeligt ud, men vi kan ikke løfte bevisbyrden, siger Henrik Kjær Jensen.

Lørdag afslørede Berlingske, at der er rejst sigtelse mod seks personer for at have aftalt resultatet i to af Hvidovres kampe i 2010. Det er den hidtil største matchfixingsag i dansk fodbold.

Efterfølgende sagde DBU's formand, Jesper Møller, at forbundet ønsker en selvstændig lovparagraf i den danske straffelov, da det tidligere har haft problemer bevisbyrdemæssigt i sådanne sager.

Det har også Danmarks Idrætsforbund bakket op om.

Kulturminister Marianne Jelved (R) har bebudet, at der kommer et nyt lovforslag, der skal give bedre forudsætninger for at bekæmpe matchfixing.

/ritzau/