McDonald's beskyldes for magtmisbrug i egne rækker

Skrevet af admin

12/01/2016

Dagens topnyheder

Den store internationale burgerkæde McDonald's er blevet indklaget for EU-Kommissionen, anklaget for at bryde konkurrencelovgivningen. Det skriver flere nyhedsbureauer.

Ifølge Reuters har tre italienske forbrugerorganisationer med støtte fra den amerikanske interesseorganisation Service Employees International Union anklaget McDonald's franchisesystem for potentielt at være ulovligt og øge priserne kunstigt.

- Systemet, som McDonald's har skabt, skaber store bekymringer i forhold til konkurrencelovgivningen.

- McDonald's udøver en overdreven og disproportional kontrol over sine franchisetagere ved at indføre regler, der ligger langt over, hvad der kan retfærdiggøres for at beskytte dets system, erfaring og rygte, skriver foreningerne ifølge Reuters.

Ankerne mod McDonald's er blandt andre, at virksomheden tvinger franchisetagere til at leje deres lokaler af McDonald's til langt over markedspriser, kræver 20-årige kontrakter og har konkurrenceklausuler, der hindrer franchisetagere i at skifte kæde.

Det sætter ifølge forbrugerorganisationerne franchisetagerne under pres og fører til højere priser og dårligere kvalitet for forbrugerne.

Klagen er indgivet til EU-Kommissionen, der ifølge Bloomberg News har bekræftet at have modtaget den. EU-Kommissionen skal nu undersøge, om der er belæg for at åbne en reel undersøgelse.

Ifølge Bloomberg kommer to tredjedele af McDonald's omsætning fra franchises i Europa fra husleje.

McDonald's fortæller til Bloomberg News, at de ikke ser noget problem med deres franchisemodel.

- Denne måde at drive forretningen på, der bygger på et princip om at dele risici og overskud, har været succesfuld i årevis og har hjulpet til at skabe de bedste forretningsmuligheder for vores franchisetagere, skriver McDonald's i en kommentar.

I Danmark stod indtægten fra franchisetagere for 175 af de 508 millioner kroner, McDonald's omsatte for i 2014.

/ritzau/