Medicinalgigant lukker endeligt ned for dødssprøjter i USA

Det er slut med at eksekvere en dødsdom ved at putte medikamenter fra farmaceutgiganten Pfizer i sprøjten.

Virksomheden har besluttet at indføre en gennemgribende kontrol af distributionen af sine produkter for at sikre, at ingen af dem bliver anvendt i dødssprøjter, skriver avisen The New York Times fredag.

Dermed er den sidste kendte dør til markedet for henrettelsesmedicin blevet lukket, skriver avisen.

- Pfizer producerer sine produkter for at forbedre og redde patienters liv, skriver virksomheden i en udtalelse og understreger, at Pfizer "på det kraftigste er imod brugen af vores produkter i dødbringende sprøjter ved henrettelser".

I alt har medicinalvirksomheden puttet restriktioner på syv produkter, der kan bruges, når dødsdømte skal have eksekveret deres straf. Køberne af de pågældende produkter skal blandt andet garantere, at de ikke sælger medicinen videre til fængsler.

Flere amerikanske delstater har de seneste år haft problemer med at henrette fanger på dødsgangen, fordi lagrene med kemikalierne til de dødelige indsprøjtninger er svundet ind.

Det er sket som konsekvens af, at medicinalselskaber på stribe har nægtet at sælge de midler, der indgår i sprøjtens giftblanding.

Flere end 20 amerikanske og europæiske kemiselskaber har allerede indført lignende regler - begrundet med både etiske og forretningsmæssige overvejelser.

Pfizers beslutning ses dog som en milepæl.

- Med Pfizers udmelding har alle godkendte producenter af potentiel henrettelsesgift nu blokeret for salget til dette formål, siger Maya Foa, der overvåger medicinalindustriens aktører for menneskerettighedsgruppen Reprieve, til The New York Times.

- Stater, der fortsat udfører henrettelser, må nu ud på et lyssky marked, hvis de vil have fingre i medicin til dødssprøjter, siger hun videre.

Menneskerettighedsorganisationer og en af Pfizers store aktionærer har i længere tid presset på for at indføre yderligere kontrol, og de roser Pfizer for fredagens tiltag.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip