Medie: Kina har indsat raketsystem på omstridt ø

Skrevet af admin

17/02/2016

Dagens topnyheder

Striden om rettighederne til en række omstridte øer i Det Sydkinesiske Hav spidser til.

Ifølge amerikanske Fox News har Kina installeret et jord-til-luft-raketsystem på en af øerne.

Fox News rapporterer, at billeder fra det private firma ImageSat International viser, at adskillige affyringsramper til raketter og et radarsystem er ankommet til Woody Island inden for den seneste uge.

Området er en del af Paraceløerne. Her sejlede et amerikansk krigsskib i januar tæt på en anden ø for at markere retten til fri sejlads i området - til Kinas store utilfredshed.

Både Kina, Taiwan og Vietnam gør krav på Paraceløerne.

Historien om de mulige missiler er dukket op, mens der blev holdt et sydøstasiatisk topmøde i den amerikanske delstat Californien.

Her gav flere politiske ledere udtryk for bekymring over Kinas militære oprustning.

Barack Obama, der sidder på præsidentposten i USA, understregede i forbindelse med mødet, at der skal findes en løsning på stridighederne.

- Vi diskuterede behovet for konkrete tiltag for at mindske spændingerne i Det Sydkinesiske Hav, sagde Obama.

Kinas udenrigsminister, Wank Yi, afviser blankt, at kineserne skulle have installeret det omtalte raketsystem, skriver Reuters.

Ministeren mener, at historien er det pure opspind fra visse vestlige medier.

Det Sydkinesiske Hav, der gemmer på store oliereserver, har længe været genstand for territoriale skænderier. Der har ikke mindst været voksende spændinger mellem Beijing og Washington omkring kinesernes bygning af kunstige øer på koralrev og klippeskær i området.

USA siger, at folkeretten ikke tillader territorialt farvand omkring kunstige øer, der er bygget på tidligere undersøiske skær, selv om kineserne også har bygget landingsbaner og havne på stedet.

Ud over Taiwan og Vietnam har Filippinerne, Brunei og Malaysia territoriale stridigheder med Kina i Det Sydkinesiske Hav.

/ritzau/AFP