Medie: Læger bliver ikke stoppet når de begår overgreb

Når læger eller andre sundhedspersoner bliver tiltalt for at misbruge deres stilling til at begå overgreb på patienter, forlanger anklagemyndigheden sjældent, at de fratages deres autorisation.

Det betyder, at de kan begå overgreb på overgreb uden at blive stoppet af hverken retssystemet eller Sundhedsstyrelsen.

Det fremgår af radioudsendelsen P1 Dokumentaren "Når lægen gør fortræd" på Danmarks Radio.

- De huller, der bliver afdækket her, giver lægerne mulighed for at udnytte systemet, siger lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet Kent Kristensen i radioprogrammet.

- Det betyder, at de brodne kar, der misbruger deres patienter seksuelt, reelt får frit spil til at begå nye overgreb, fortsætter han.

P1 Dokumentar har fået aktindsigt i en række domme og sager, hvor anklagemyndigheden ifølge sundhedsjuristen burde være gået efter at stoppe lægerne og fratage dem deres autorisation i retten.

I stedet gik man kun efter bøde eller fængselsstraf.

For eksempel krævede anklageren i 2010 kun fængselsstraf til en ørelæge, der havde krænket en patient ved at tage hende på brysterne og nusse og kysse hende.

Sundhedsstyrelsen fik ikke noget at vide om ørelægen, der tre år senere blev dømt for et nyt overgreb. Det samme er sket i andre sager, som radioprogrammet har fået aktindsigt i.

- Det er meget kritisabelt og meget bekymrende. Det er helt grundlæggende, at myndighederne skal samarbejde og ikke spænde ben for hinanden, siger lektor Kent Kristensen.

- Det øjeblik, hvor politiet holder på oplysningerne og ikke giver dem videre, fratager de jo Sundhedsstyrelsen muligheden for at løse den opgave, de er sat i verden til at løse.

Landets politikredse vil nu få indskærpet, at Styrelsen for Patientsikkerhed som det "helt, helt, helt klare udgangspunkt" altid skal have besked om fysiske overgreb fra læger.

Det siger statsadvokat Jens Røn, der fører tilsyn med politikredsene.

- Det er nogle rigtigt ubehagelige sager og historier, I har fundet. Det kan kun gå for langsomt med at rette op på de fejl, der måtte være begået, siger Jens Røn til P1 Dokumentar.

Han vil også indskærpe, at politiet skal indberette sagerne til Rigsadvokaten, der kan bruge oplysningerne til at informere lægernes arbejdsgiver.

/ritzau/

Dagens Gossip