Medie: Nordea har groft undervurderet risiko i udlånet

Skrevet af admin

20/06/2016

Dagens topnyheder

Nordea har undervurderet risikoen i sine udlån til erhvervskunder. Og det i en grad, der kan betyde, at banken mangler 50-80 milliarder svenske kroner, som den skal ud at finde.

Det skriver Svenska Dagbladet, SvD, der er kommet i besiddelse af et notat fra Finansinspektion, Sveriges pendant til Finanstilsynet.

Avisen skriver, at notatet lægger op til, at hvis Nordea bevidst har undervurderet risikoen i sine udlån, vil der være tale om en større skandale.

Ved at undervurdere risikoen på sine udlån vil Nordea have kunnet mindske den kapital, man ifølge lovgivningen skal have liggende som sikkerhed, hvis man er bank.

Notatet fortæller, at Nordeas estimater for risiko på sine erhvervskunder er langt under, hvordan det historisk er gået dem. Det rejser mistanken om manipulation.

- Hvis Nordea bevidst har givet fejlagtige tal er det en meget alvorlig sag om selskabsfusk, skriver avisen.

Notatet fra Finansinspektionen viser ifølge SvD, at Nordea kan blive tvunget til at øge sin kapital med 50-80 milliarder svenske kroner for at nå myndighedernes krav.

- Jeg kan ikke gå ind i dette specifikke notat, da det ville være imod fortroligheden. Jeg kan hverken bekræfte eller dementere oplysningerne, siger chefen for Finansinspektionen, Erik Thedéen, til SvD.

SvD skriver, at Finansinspektionen allerede sidste år kritiserede Nordeas beregninger for risiko og pålagde banken at øge sin kapital med 14 milliarder svenske kroner.

- Det er altid vigtigt, at bankerne har tilstrækkeligt med buffer til, hvis det går dårligt. Derfor er alle fejl alvorlige. Men vi har ikke fundet flere fejl end dem, vi allerede har kommunikeret, siger Erik Thedéen til den svenske avis.

Nordea oplyser til avisen, at man ikke kommenterer på sin dialog med myndighederne.

- På linje med Finansinspektionen mener vi, at vi har mere end tilstrækkelig kapital, siger Nordea.

/ritzau/