Medie: NSA har lyttet med på Vatikanets telefoner

USA's efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) er for tiden under skarp beskydning for at have aflyttet udenlandske statsledere. Nu rykker aflytnings-afsløringerne også ind Vatikanet.

Ifølge det italienske magasin Panorama har NSA aflyttet telefonopkald i den katolske kirkes hovedkvarter i Rom. Samtalerne kan have drejet sig om, hvem der skulle tage over efter pave Benedikt, lyder det.

Magasinet skriver, at NSA har aflyttet 46 millioner telefonopkald ind og ud af Vatikanet fra perioden 10. december 2012 til 8. januar 2013. Vatikanet tager dog medierapporterne med sindsro.

- Vi er ikke klar over noget vedrørende dette spørgsmål, og vi er ikke bekymrede over det, siger Vatikanets talsmand, Federico Lombardi.

NSA er for nylig blevet beskyldt for at have aflyttet den tyske forbundskansler, Angela Merkels, mobiltelefon.

Den amerikanske spiontjeneste bliver også anklaget for at have aflyttet vigtige kommunikationsforbindelser fra Google og Yahoos datacentre rundt om i verden.

Det skriver The Washington Post på baggrund af dokumenter fra whistlebloweren Edward Snowden, den tidligere NSA-mand, som har fået hele aflytningssagen til at eksplodere.

NSA afviser alle anklagerne - både i forhold til aflytningen af Vatikanet og spionagen mod Google og Yahoos datacentre.

Ifølge det italienske magasin har NSA inddelt de mange millioner telefonopkald fra Vatikanet i fire kategorier: lederskabs-intentioner, trusler mod det finansielle system, udenrigspolitiske målsætninger og menneskerettigheder.

Pave Benedikt trådte tilbage i februar, og hans efterfølger, pave Frans, blev valgt i marts. Det frygtes, at telefonsamtalerne i Vatikanet er blevet overvåget indtil begyndelsen af konklavet, hvor kardinalerne vælger det nye overhoved for den katolske kirke.

I sidste uge kom det frem via en afsløring af Snowden i den britiske avis The Guardian, at 35 verdensledere er blevet aflyttet af NSA.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip