Medie: Skype slap for skat i Luxembourg

Luxembourg skrev under på, at danskeren Janus Friis' fremadstormende it-gigant Skype intet var værd kort før den blev solgt for 19 milliarder kroner. Det skriver Politiken.

Det er et nyt læk af hemmelige skatteaftaler, som Politiken og DR har fået gennem organisationen International Consortium of Investigative Journalists.

I 2005 var opfinderne af Skype, danskeren Janus Friis og hans svenske makker, Niklas Zennström, godt på vej til at revolutionere telemarkedet - og tjene milliarder på at gøre det.

100 millioner gange havde borgere over hele verden på det tidspunkt downloadet Skype for at telefonere over internettet.

Men samtidig havde Skype betalt revisionsfirmaet Ernst & Young for at forhandle med skattemyndighederne i Luxembourg om, hvordan de kunne slippe for at betale skat af Skypes patent og varemærke.

12. april 2005 skrev Skype til Luxembourgs skattemyndigheder og bad om lov til skattefrit at flytte sit patent og varemærke til sit nyoprettede selskab i Irland. Den givne årsag til skattefriheden: Vores forretning er stort set ikke noget værd. Manøvren lykkedes.

- Det er ikke særlig sandsynligt, at man vil kunne finde en køber, der er villig til at betale mere end de af Skype afholdte omkostninger til at erhverve sig SkypeTM, lyder det i en hemmelig skatteaftale, skriver Politiken.

/ritzau/

Dagens Gossip