Medie: Storbankers lumske aktieudlån giver Skat millionhul

Skrevet af admin

12/07/2016

Mest læste i dag

En række globale storbanker har igennem en årrække benyttet sig af lyssky aktieudlån, der har betydet, at Skat har mistet en stor pose penge.

Det viser fortrolige dokumenter, som Børsen har fået adgang til i samarbejde med det amerikanske undersøgende medie Propublica.

Ifølge avisen har Goldman Sachs, Merill Lynch og andre storbanker hjulpet investorer med at undgå at betale skat af udbyttet fra deres aktier i blandt andet Mærsk, Novo Nordisk, Danske Bank, Tryg og Carlsberg.

Manøvren er sket ved, at investorerne har lånt aktier ud til banker, der sender dem videre til andre investorer. De slipper billigere i skat omkring det tidspunkt, hvor udbyttet udbetales.

De fortrolige dokumenter, som Børsen har haft adgang til, har tænketanken Cepos også kigget på. Ifølge Cepos kan det have kostet den danske stat i omegnen af 400 millioner kroner sidste år.

Børsen skriver, at dokumenterne blandt andet består af handelslogs, e-mails, chatbeskeder og markedsføringsmateriale.

Avisen har vist eksempler af handlerne til skatteadvokat Torben Bagge, og han mener, at det er tydeligt, at "de tænker i skat".

- Det er selvfølgelig bekymrende, at velrenommerede banker og firmaer ser ud til at bistå til at lave den her organiserede skattetænkning mod den danske statskasse, siger han til Børsen.

Ifølge avisen har Deutsche Bank, UBS, JP Morgan, Citi samt Goldman Sachs og Merill Lynch benyttet sig af handlerne.

Kun Deutsche Bank ønsker at tale med Børsen. Den tyske storbank siger, at banken overholder gældende skattelovgivning i de respektive lande.

/ritzau/