Medie: Sverige dropper lukningen af Øresundsbroen

Meget tyder på, at den svenske regering må opgive det omstridte forslag om at kunne lukke Øresundsbroen i krisesituationer.

Det skriver nyhedsbureauet TT.

Det sker efter skarp kritik fra den svenske regerings rådgivende lovudvalg, Lagrådet, af det lovforslag, som har til formål at dæmme op for flygtninge- og migrantstrømmen til landet.

Den svenske indenrigsminister, Anders Ygeman, siger, at det vigtigste for regeringen er at kunne foretage identitetskontrol på busser, tog og færger, og den del af forslaget, har regeringen til hensigt at gennemføre.

Alligevel har han angiveligt ikke helt sluppet tanken om muligheden for at kunne lukke broen i særlige tilfælde.

- Det er vigtigt at analysere kritikken, som Lagrådet kommer med. Vi skal i løbet af dagen mødes med de andre partier. Jeg tror fortsat, det er vigtigt at have sådan en mulighed som en sidste udvej, siger Anders Ygeman.

Det kan dog blive svært for regeringen at finde flertal for den del af lovforslaget.

Tidligere på dagen meddelte både Moderaterna og Folkpartiet Liberalerna, at de ikke støtter forslaget om at lukke broen med henvisning til Lagrådets kritik. Dog bakker de op om forslaget om at indføre identitetskontroller.

Vänsterpartiet og Centerpartiet siger, at de vil stemme imod identitetskontrol, mens Miljöpartiets medlemmer er splittede, fordi Lagrådets kritik ikke kun gælder lukningen af broen, men lovforslaget i sin helhed.

I Kristdemokraterna har man derimod været positiv, mens det yderste højrefløjsparti Sverigedemokraterna har sagt, at de støtter hele forslaget. Dog mener indenrigsministeren ikke, at det bliver aktuelt at samarbejde med partiet.

Lagrådet er stærkt kritisk og mener, at forslaget minder om en "undtagelsestilstand". Kritikken går blandt andet på, at et sådant indgreb i lovgivningen kun bør indføres på baggrund af grundige undersøgelser.

Derudover skrev Lagrådet i en udtalelse, at forslaget er blevet til for hurtigt, hvilket har givet de berørte myndigheder meget kort tid til at gøre indsigelser.

Regeringen arbejder på, at lovændringen skal kunne træde i kraft inden 21. december. Forslaget ventes at blive præsenteret onsdag.

/ritzau/TT

Dagens Gossip