Medie: Systematisk doping florerer i russisk svømning

Skrevet af admin

23/03/2016

Dagens topnyheder

Systematisk doping er ikke kun et problem inden for russisk atletik. Det samme foregår i russisk svømning, skriver The Times.

Den engelske avis hævder, at systematisk doping har fundet sted i russisk svømning i mere end ti år.

Ifølge nyhedsbureauet R-Sports benægter Det Russiske Svømmeforbund onsdag udenlandske forlydender om, at det har skjult udøvernes positive dopingtest.

- Det Russiske Svømmeforbund fordømmer doping, lyder det i meddelelsen fra svømmeforbundet.

- Forbundet har udviklet et antidopingprogram, som allerede har været i brug i et par år, rettet mod at forhindre doping i sporten. Informationer om skjulte dopingsager er ikke sande, skriver forbundet.

Den russiske svømmestjerne Yuliya Efimova er allerede testet positiv for brug af meldonium, og hun risikerer udelukkelse for livstid, da hun tidligere har været udelukket for brug af doping.

Men det er kun toppen af isbjerget, hævder The Times.

Ifølge avisen står lægen Sergej Portugalov, der har forsynet atletikudøvere med forbudte stoffer, bag. Han skulle efter sigende have forsøgt at implementere samme dopingregime i de to sportsgrene.

Han skulle have presset russiske svømmere til at bruge de præstationsfremmende stoffer.

Russisk atletikudøvere er allerede udelukket fra al international konkurrence på grund af dopingproblemer, og svømmerne kan måske blive de næste.

- Hvis disse anklager er korrekte, vil de bestemt bekymre Wada, og vi vil undersøge dem i detaljer, lyder det fra Craig Reedie, der er præsident i Det International Antidopingagentur, til The Times.

Det Internationale Svømmeforbund, Fina, skriver i en pressemeddelelse onsdag, at man ikke er bekendt med beviser om systematisk doping i russisk svømning.

- Mens Fina ikke er bevidst om konkrete beviser omkring systematisk doping i russisk svømning, så har vi en særlig robust tilgang til vores antidoping-procedurer i forhold til Rusland og russiske konkurrencer. Det er sket i lyset af Wadas seneste undersøgelser.

- Vi er bekendt med påstandene i The Times i dag, og at der kan komme yderligere beskyldninger i de kommende dage. Vi har opfordret The Times til at dele alle oplysninger med os, som de måtte have, der kan hjælpe os i vores primære målsætning om at beskytte rene atleter i svømning.

- Eventuelle nye påstande om doping i vores sport, som er underbygget af beviser, og som ikke allerede er behandlet, vil blive undersøgt hurtigst muligt, for vi har absolut nultolerance overfor brugen af præstationsfremmende stoffer i svømning, skriver Fina blandt andet i meddelelsen.

/ritzau/TT/AFP