Medie: Volkswagen afsætter gigantisk beløb til skandalesag

Skrevet af admin

22/04/2016

Dagens topnyheder

Skandalen om Volkswagens snyd med udledning fra millioner af dieselbiler kommer til at koste den tyske bilproducent særdeles dyrt.

Selskabet har således sat intet mindre end 16,4 milliarder euro af til at dække omkostninger i forbindelse med sagen.

Det oplyser det tyske nyhedsbureau dpa sent torsdag med henvisning til "sikre kilder".

Beløbet svarer til omkring 122 milliarder kroner, og hensættelsen medfører det største underskud i et årsregnskab nogensinde for Volkswagen, skriver dpa.

Volkswagen, der også er kendt som VW, har endnu ikke offentliggjort sit årsregnskab for 2015.

Men Europas største bilfabrikant har tidligere meldt ud, at driftsindtjeningen forventes at flugte med resultatet fra 2014, hvor VW endte med et overskud på 11 milliarder euro på den post. Den forventning medregner dog ikke engangsomkostninger til dieselskandalen.

Med hensættelsen på 16,4 milliarder euro i 2015 vil underskuddet for sidste år ende i milliardklassen, men ifølge dpa havde eksperter frygtet en hensættelse på helt op mod 30 milliarder euro.

Volkswagen præsenterede torsdag en omfattende aftale, der kan betyde, at bilgiganten enten skal tilbagekøbe eller reparere omkring en halv million af de dieselbiler, der er omfattet af skandalen i USA.

Det forlig, som VW har indgået med amerikanske myndigheder, kan ifølge analytikere alene komme til at koste den tyske bilproducent mindst ti milliarder dollar.

På aktiemarkedet i USA blev aftalen tolket som godt nyt, da Volkswagen-aktien steg knap tre procent torsdag.

Skandalen brød løs sidste år, da det kom frem, at den tyske bilgigant havde installeret snydesoftware i 11 millioner dieselbiler.

Softwaren snød blandt andet de amerikanske miljømyndigheders målinger af, hvor stor en mængde miljøskadelige stoffer bilerne udledte.

/ritzau/