Medie: Whistleblower bag Panama-læk bryder tavsheden

Den anonyme kilde, også kaldet whistleblower, som står bag lækket af de såkaldte Panama-papirer, bryder tavsheden.

Det skriver flere internationale medier.

Identiteten på informanten er fortsat ukendt, skriver avisen. Det er samtidig uklart, om der er tale om en eller flere kilder.

- Ulighed i indkomst er et af de mest afgørende emner i vor tid. Det påvirker os alle sammen over hele verden, lyder de første linjer af et manifest, som Süddeutsche Zeitung bringer.

- Jeg vil understrege, at jeg ikke arbejder for nogen regering eller efterretningstjeneste, direkte eller som entreprenør, og det har jeg aldrig gjort. Mine synspunkter er helt mine egne, skriver whistlebloweren.

Lækagen drejer sig om 11,5 millioner dokumenter, som er blevet lækket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, der er blevet verdenskendt for at konstruere skuffeselskaber til skattely.

- Skuffeselskaber bliver ofte forbundet med skatteunddragelse. Men Panama-papirerne viser uden nogen tvivl, at selv om skuffeselskaberne ikke er ulovlige per definition, så bliver de brugt til at udføre en bred vifte af alvorlige forbrydelser, som rækker ud over at unddrage skat, lyder det angiveligt fra kilden.

Den anonyme kilde tilbyder samtidig at hjælpe myndighederne med retsforfølgelser i forbindelse med hvidvaskning af penge og skatteunddragelse med den betingelse, at kilden ikke selv bliver straffet.

- Legitime whistleblowere, som afslører ubestridelige ulovligheder, uanset om de er insidere eller outsidere, fortjener immunitet mod straf, står der i manifestet.

Politiske ledere fra blandt andet Storbritannien, Island, Argentina og Rusland blev sat i forbindelse med hemmelige selskaber i Panama efter lækket fra Mossack Fonseca.

Afsløringerne viste blandt andet også, at flere amerikanske delstater også tillader folk at oprette selskaber, hvor de virkelige ejere kan forblive anonyme.

- Helt fundamentalt skal vores finansielle system ikke hjælpe de rige, de magtfulde og de korrupte med at skjule deres formuer, siger Wally Adeyemo, national vicesikkerhedsrådgiver for international økonomi ifølge Reuters.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip