Mediehus: Politiets millionkrav er uvirkeligt

Skrevet af admin

07/05/2015

Dagens topnyheder

Cheferne i JP/Politikens Hus ryster på hovedet over det krav, som anklagemyndigheden har rejst i en straffesag.

415 millioner kroner kræver Københavns Politi konfiskeret som ulovligt udbytte, fordi Ekstra Bladet i årevis skal have bragt ulovlige annoncer for spil.

Men beløbet er helt hen i vejret, mener mediehuset.

- Det påståede annoncebeløb er helt uden sammenhæng med virkeligheden og de faktiske annonceindtægter fra spilannoncer, udtaler Henrik Schjerbeck, der er koncernøkonomidirektør.

Politiet hævder, at beløbet svarer til den bruttofortjeneste, som Ekstra Bladet skal have haft i otte år fra 2003 til 2011.

Påstanden om konfiskation skyldes, at avisen har bragt annoncer for Unibet, Ladbrokes og andre spilleudbydere, selv om de i perioden ikke har haft bevilling af de danske myndigheder.

Men der er ikke tale om ulovlige indtægter, lyder det fra JP/Politikens Hus, som torsdag er rykket ud med en pressemeddelelse om sagen.

Mediehuset mener, at den danske lov har været i strid med grundlæggende EU-principper.

- Det er en verserende sag, som udelukkende drejer sig om, hvorvidt et reklameforbud i tips- og lottoloven er i strid med EU-retten, fastslår koncernøkonomidirektøren.

Men mediehuset ønsker ikke at diskutere sagen i offentligheden.

- Vi ønsker ikke at udtale os yderligere om sagen, så længe den verserer ved domstolene, lyder det fra Henrik Schjerbeck.

Det kan i givet fald betyde lang tids tavshed. Såfremt Københavns Byret eller senere Østre Landsret beslutter at følge mediehusets ønske om at sende den danske lov til vurdering hos EU-Domstolen, kan der gå flere år.

Et retsmøde om dette emne holdes 18. juni i byretten.

Chefredaktør Poul Madsen på Ekstra Bladet noterer på Twitter, at han må skuffe alle, der ønsker Ekstra Bladet lukket. Derudover henviser han til direktøren i mediehuset.

Sagen har ligge i venteposition i flere år. Det skyldes blandt andet, at der var optræk til, at EU-Kommissionen ville anlægge en sag mod Danmark om krænkelse af traktaten. Men da kommissionen gav op, besluttede Rigsadvokaten at sætte skub i straffesagerne - både mod Ekstra Bladet og en række andre medier.

/ritzau/