Medier: Nordea-chefer i Rusland benytter skattely-selskab

Beskyldningerne om den nordiske bank Nordeas indblanding i at flytte penge i skattely fortsætter. Ifølge Politiken og DR har chefer i Nordeas egne rækker i Rusland oprettet selskaber i Panama gennem advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Nordea fastslår dog overfor DR, at de russiske myndigheder er blevet oplyst om transaktionerne.

Mossack Fonseca er kommet i søgelyset i den såkaldte Panama-lækage, hvor dokumenter har vist, hvordan erhvervsfolk, politikere og andre flytter penge i firmaer på Panama, hvor de undgår at betale skat.

Tidligere har Nordea været i mediernes søgelys for at bistå kunder med at flytte penge i skattely i Panama.

Søndag skriver DR og Politiken, at det er fire nuværende og en tidligere chef i Nordea Rusland, der har benyttet selskabet i Panama.

Ifølge DR viser dokumenter fra Panama-lækagen, at det blandt andet drejer sig om den nuværende administrerende direktør, Mikhail Polyakov, og den mangeårige næstformand i Nordea Rusland, Igor Kogan.

De har angiveligt med hjælp fra Nordea-medarbejdere i Luxembourg og Rusland fået hjælp til at flytte penge til offshoreselskaber i Panama.

Ifølge Nordea benyttes selskaberne ikke til at skjule penge for de russiske myndigheder.

- Vores ledelse i Rusland har bekræftet, at alle oplysninger er indberettet til de russiske skattemyndigheder, skriver Nordea til DR Nyheder.

Banken forklarer videre, at offshoreselskaberne er en lovlig måde at strukturere formuer på i Rusland. Samtidig oplyser banken dog, at de pågældende selskaber nu skal lukkes.

- Det skyldes, at vi ikke ønsker at blive kædet sammen med selskaber, der anses for at operere i en gråzone, skriver Nordea.

Torben Bagge, der er skatteadvokat hos advokatfirmaet Tommy V. Christiansen og ekstern lektor i skatteret ved Aarhus Universitet, mener ifølge DR, at Nordea står med "et kæmpe forklaringsproblem."

- Jeg synes, det er tankevækkende, at nogen, der sidder i bestyrelsen og i direktionen i Nordea, har de her skattelykonstruktioner, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip