Medier tøver med at udsende tidlige valgstedsmålinger

Skrevet af admin

18/06/2015

Dagens topnyheder

Flere medier har forud for dagens folketingsvalg bebudet, at de ikke vil udsende valgstedsmålinger, før valgstederne lukker.

DR, Politiken, Jyllands-Posten, Berlingske og TV2 har alle meddelt, at de først vil komme med målingerne efter klokken 20, da en tidlig valgstedsmåling kan påvirke, hvad folk stemmer i den resterende del af valghandlingen.

Potentielt kan en tidlig valgstedsmåling være med til at afgøre valgets udfald, når der som i år næsten er tale om dødt løb. Det fortæller valgforsker og professor i statskundskab på Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

- Vi er i en situation, hvor vi har forskningsmæssig belæg for at sige, at valget er så tæt, at en exitpoll (valgstedsmåling, red) kan drive stemmer den ene eller den anden vej, siger han til Ritzau.

En valgstedsmåling adskiller sig fra en meningsmåling, da man udelukkende spørger folk, der har været inde i stemmeboksen. I en meningsmåling bliver der spurgt til, hvad folk agter at stemme.

Ved det seneste folketingsvalg i 2011 gav de afsluttende valgstedsmålinger for DR og TV2 henholdsvis 50,8 og 51,1 procent til rød blok. Valget endte dog med et snævert flertal på 50,3 procent.

Alligevel bakker Kasper Møller Hansen valgstedsmålingerne op, da de lander inden for den statistiske usikkerhed, der altid vil være med den type målinger.

- Vi kan godt stole på dem. De har i hvert fald ikke ramt ved siden af mere end den statistiske usikkerhed, der er i en stikprøve. De kan ramme ret præcist, siger Kasper Møller Hansen.

Op til dette års folketingsvalg har flere politikere og eksperter imidlertid sat et kritisk lys på valgstedsmålinger, der bliver offentliggjort, inden valghandlingen er slut.

DR besluttede i mandags at aflyse en valgstedsmåling, der ellers skulle være udsendt klokken 19 torsdag, og tirsdag meddelte TV2, at tv-stationen heller ikke vil sende en valgstedsmåling ud, før valgstederne lukker.

Som det eneste medie har Metroxpress valgt at holde fast i planen om at udsende valgstedsmålinger inden valgstederne lukker.

Onsdag skrev avisens hjemmeside, at de i samarbejde med analyseinstituttet YouGov har valgt løbende at bringe exitpolls på valgdagen.

Ansvarshavende chefredaktør, Jonas Kuld Rathje, bygger sin beslutning på, at der ifølge ham ikke er noget i forskningen, der beviser, at valgstedsmålinger påvirker stemmer.

- Der er ikke nogen grund til at tro, at offentliggørelsen af exitpolls påvirker vælgerne mere positivt eller negativt end andre ting, medierne bringer, siger han.

Ved folketingsvalget i 2011 udsendte Metroxpress en valgstedsmåling tidligt på eftermiddagen. Målingen ramte plet blokmæssigt, da den tippede, at rød blok ville få 89 mandater, mens blå ville få 86.

Ved folketingsvalget i 2007 ramte Metroxpress' valgstedsmåling dog forbi, da den forudså, at Enhedslisten ikke ville klare spærregrænsen. Partiet endte med at få 2,2 procent af stemmerne.

Folketingets forretningsudvalg har for nylig opfordret medierne til at undlade at bringe valgstedsmålinger, så længe valgstederne er åbne.

/ritzau/