For meget søvn er ‘lige så slemt som rygning og alkohol’

Søvn er den bedste medicin, lyder et råd ofte. Men et nyt studies resultater peger på lige det modsatte.

Sover man mere end ni timer om natten - i kombination med en stillesiddende dag uden nok motion - kan det være lige så slemt som at ryge eller drikke alkohol. Sådan lyder konklusionerne i en australsk undersøgelse ifølge Daily Mail.

At det er dårligt for helbreddet at sidde ned, er langt fra ny viden. Tidligere studier har både afsløret, at det er farligt at sidde længe, ligesom andre også har vist at søvn kan påvirke helbreddet positivt.

Det nye studie fra University of Sydney har for første gang kigget på både, hvor længe deltagerne sidder ned i løbet af dagen, og hvor meget de sover.

- Vores studie viser, at vi virkelig bør tage disse måder at opføre sig på alvorligt, ligesom vi gør med andre risikofaktorer så son druk og usunde spisemønstre, siger Dr. Melody Ding.

Hun og forskerholdet kiggede på adfærden blandt mere end 230.000 deltagere i et andet studie om alder og helbred. De kiggede på rygning, alkoholindtag, diæt og fysisk aktivitet.

De kiggede også på forskellige kombinationer af risikofaktorerne for at finde ud af, hvilken gruppe der havde størst risiko for tidlig død. Den mest dødelige kombination var lang tids søvn, at sidde ned længe og ikke få motion, konkluderer forskerne.

Læs også: Mor viser hvorfor det er dødsensfarligt at sætte børn autostole iført vintertøj 

- Lærdommen fra dette studium er for læger, sundhedspersonale og forskere - at hvis vi ønsker at designe offentlige sundhedsprogrammer, som vil reducere den massive byrde. Vi bør fokusere på disse risikofaktorer i stedet for at kigge dem på, siger professor Adrian Bauman, der også var med i projektet.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip