Mejerigiganten Arla vokser af proteiner i Vestjylland

Et nyt tørretårn, der betegnes som et af de mest avancerede i Verden, samt nye produktionslinier og et filtreringsanlæg, betyder omkring 20 nye arbejdspladser på Danmark Protein i Nr. Vium.

Anlæggene, som er under indkøring, har kostet 428 millioner kroner.

– Arla investerer i fremtiden, og vi har rigtig meget at lave. Med det nye tørretårn og de nye anlæg vil vi kunne øge produktionen med 80 procent. Og selv om de nye anlæg er topmoderne, skal der selvfølgelig bruges flere medarbejdere, bl.a. i pakkeriet og til transport, siger direktør i Danmark Protein, Erik Vesløv.

Lønnen ingen hindring – teknologi, innovation og kompetencer vejen frem
Fødevareforbundet NNFs forbundssekretær Poul Erik Faarkrog glæder sig over det tydelige eksempel på, at det netop er cocktailen af højteknologi, innovation og kvalificerede medarbejdere, der skal til for at skabe vækst i Danmark.

-For tiden får danskerne tudet ørerne fulde af den evige melodi om, at de danske lønninger er for høje i forhold til billig arbejdskraft i udlandet. Her er endnu et fremragende eksempel på, at danske lønninger ikke er problemet. Det betaler sig med veluddannede, kvalificerede og specialiserede ansatte, siger Poul Erik Faarkrog, og fortsætter:

-Så mangler vi bare politikere, der sørger for ordentlige rammevilkår, der ikke kvæler virksomheder og konkurrenceevne i afgifter og bureaukrati, siger Poul Erik Faarkrog.

900 millioner kroner stor investering på vej
Danmark Protein har omkring 140 timelønnede og eksporterer cirka 95 procent af sine råvarer. Det er specielt til Europa og Asien.

– Med det nye filtreringsanlæg kan vil producere flere specialiserede varer, som markedet efterspørger, siger Erik Vesløv.

Arla er netop begyndt at opføre et nyt laktoseanlæg ved siden af Danmark Protein.

– Det er en investering på omkring 900 millioner kroner, og den vil skabe en snes nye jobs, siger Erik Vesløv.

Det nye anlæg skal fremstille højtforædlede laktose-produkter baseret på valle. Disse ingredienser skal blandt andet bruges til produkter inden for børneernæring.

Glæde over nye vestjyske arbejdspladser
– Vi har hidtil kunne udnytte og forædle alle dele af råvaren på nær én del: nemlig den laktose, der udskilles, når vi opkoncentrerer protein fra vallen. Med det nye anlæg kan vi fremover forædle samtlige dele af mælken optimalt, siger Erik Vesløv.

Faglig sekretær i Fødevareforbundet NNF Midtvestjylland, Karl Ovesen, hilser Arlas projekter meget velkommen.

– Det er meget positivt, at Arla investerer i Vestjylland, og dermed skaber nye arbejdspladser. Men det er jo også her råvarerne er. Vestjylland er ”mejeriland”, siger Karl Ovesen.

Dagens Gossip