Meldinger om iransk olieaftale bekymrer USA

Det Hvide Hus er bekymret over meldinger om, at Iran og Rusland forhandler om en varer-for-olie-aftale til en værdi på 1,5 milliarder dollar om måneden.

En eventuel aftale vil øge Irans eksport af olie betydeligt. Eksporten er mere end halveret på grund af de amerikanske og europæiske sanktioner mod landet.

- Hvis meldingerne er sande, så vil sådan en aftale skabe alvorlige bekymringer, fordi det ville være i strid med P5+1 aftalen med Iran, og det kan potentielt udløse amerikanske sanktioner, siger Caitlin Hayden, der er talskvinde for Det Hvide Hus.

Søndag blev Iran og de seks stormagter i atomgruppen P5+1 - USA, Rusland, Kina, Frankrig, Storbritannien og Tyskland - ellers enige om at starte implementeringen af Geneve-aftalen.

Den midlertidige aftale blev allerede indgået i november og indebærer, at Teheran skal begynde at destruere dele af sit lager af beriget uran og nedtage noget af den infrastruktur, der gør en sådan berigelse mulig.

Mens Iran ifølge aftalen vil skrue ned for landets atomprogram, vil det internationale samfund til gengæld lempe sanktioner mod Iran, der har haft voldsomme konsekvenser for landets økonomi i de seneste år.

Rusland er en del af P5+1 gruppen, men har ikke taget del i sanktionerne mod Iran.

USA's udenrigsminister, John Kerry, fortalte mandag sin russiske kollega, Sergej Lavrov, om de amerikanske bekymringer vedrørende en russisk olieaftale med Iran.

Ifølge kilder tæt på forhandlingerne mellem Iran og Rusland kan en aftale indebære, at Rusland køber op til 500.000 tønder olie om dagen fra Iran mod til gengæld at sende udstyr og varer til Iran.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip