Mellemfolkeligt Samvirke: Løkkes plan er ikke gratis

Op til topmødet mellem EU og Afrika på Malta, påpeger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at der er behov for et samarbejde mellem Europa og de afrikanske lande.

- Vi skal give assistance til de afrikanske lande, så de kan skabe udvikling og vækst og dermed skabe en situation, hvor de unge afrikanere tror på en fremtid i deres eget land og ikke søger mod Europa.

- Til gengæld kan de afrikanske stater tage det ansvar på sig, at de tager deres statsborgere tilbage, hvis de ikke får ophold i Europa, sagde Lars Løkke.

I udviklingsorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke vækker den udtalelse både glæde og bekymring. Det fortæller generalsekretær Frans Mikael Jansen.

- Statsministerens grundidé om at skabe internationale løsninger er vigtig, og jeg er helt enig i, at man skal støtte de afrikanske lande i at skabe bedre levevilkår for borgerne. Den logik er jeg ikke imod, men hvad betyder det reelt, siger Frans Mikael Jansen.

For selvom Frans Mikael Jansen kun kan erklære sig enig, så er han bekymret for, hvordan de visioner føres ud i livet. Han mener nemlig ikke, at det kan lade sig gøre uden ulandsbistand.

- Der er brug for at EU og Danmark giver mere ulandsbistand, hvis det han præsenterer, skal kunne lade sig gøre, siger Frans Mikael Jansen.

Den konkrete fortolkning af statsministerens ord er spekulationer indtil detaljerne i forslaget præsenteres fredag. Mikael Frans Jansen frygter derfor, at Lars Løkke tolker udtalelsen lidt anderledes, end han selv gør.

- Man bør ikke kun give ulandsbistand til de lande, der tager deres borgere tilbage, hvis de er flygtet til Europa. Eller at man kun giver penge, hvis de er flygtet til Europa og skal sendes hjem.

- Det bliver helt Molbo-agtigt, hvis man ikke vil give ulandsbistand til at bygge landet op, men gerne giver flygtningene en check med hjem, når de forlader Europa, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip