Mellemøst-uro sender oliepriserne en smule op igen

Skrevet af admin

04/01/2016

Dagens topnyheder

Efter at have rundet de laveste niveauer i 11 år i slutningen af december, er oliepriserne igen på vej op.

Det toneangivende europæiske olieindeks Brent lå mandag morgen i et niveau over 38 dollar tønden. Det skal ses i forhold til, at prisen for en lille uge siden lå pænt under 37 dollar pr. tønde.

Årsagen er det kølnede forhold mellem Saudi-Arabien og Iran, som tog en drejning lørdag, da saudiaraberne henrettede den prominente shiamuslim Nimr Al-Nimr.

Det førte til, at den saudiarabiske ambassade i Teheran blev angrebet, og det medførte, at Saudi-Arabien droppede alle diplomatiske forbindelser til Iran.

Da begge lande er store olieproducenter, har det givetvis medført bekymringer om, hvorvidt udbuddet af olie bliver påvirket af krisen.

Det er i hvert fald vurderingen fra mæglerfirmaet Philip Futures.

- Med den øgede geopolitiske spænding mellem Saudi-Arabien og Iran, lagde markedet en præmie oven i oliepriserne fra handelsåbning, hedder det ifølge Reuters.

Saudi-Arabien er verdens største olieproducent blandt Opec-landene, mens Iran er den fjerdestørste.

Iran har i en længere periode været ramt af sanktioner, som blokerede for eksport af olie.

De er imidlertid ophævet nu, og landet forventer i begyndelsen af det nye år at sende de første tønder af sted til fremmede havne.

Det vil alt andet lige føre til et øget udbud på et verdensmarked, der i forvejen er præget af en højere produktion, end efterspørgslen kan bære.

/ritzau/