Menighedsråd styrkes af strid om kirkelukninger

»Det er interessant, at folkekirkens modstand på lokalt niveau kan være med til at ændre beslutninger i sager, der kommer op på ministerniveau. Afgørelsen viser, at ministeren har lyttet meget til, hvad menighedsrådene siger, og at en minister altså ikke er utilbøjelig til at give et menighedsråd ret frem for en biskop,« siger lektor i teologi ved Aarhus Universitet Peter Lodberg til avisen.

Bent Meier Sørensen, der er professor og ph.d. ved Copenhagen Business School med speciale i teologi og organisation, vurderer, at afgørelsen viser, at ministeren sandsynligvis opfatter den lokale, decentrale styring som det centrale i folkekirkens opbygning.

»Man kan ikke kritisere beslutningen, men blot konstatere, at ministeren vælger at lægge et slags nærhedsprincip til grund for sin beslutning frem for et biskoppeligt tilsynsprincip,« siger han til Kristeligt Dagblad.

Allerede i foråret 2012 besluttede Københavns Stift, at 16-17 kirker skulle lukkes, men i februar i år sænkede stiftsrådet i København antallet til 14 kirker. De kirker, der blev indstillet til lukning, fik i første omgang lov til at komme med indvendinger og kommentarer til stiftsrådets beslutning, men i sidste ende har det været op til kulturministeren og Kulturministeriet at træffe den endelige afgørelse om lukninger, fordi det samtidig også bliver nødvendigt at lukke eller sammenlægge indtil flere sogne.

I første omgang lå opgaven hos Kirkeministeriet og kirkeminister Manu Sareen (R), men kulturminister Marianne Jelved fik overdraget opgaven med at stå for den endelige beslutning om at lukke kirkerne, da Manu Sareen tidligere på sommeren erklærede sig inhabil i sagen om masselukning af kirker i København.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip