Meningsmåling: Europas jøder skjuler deres identitet

Skrevet af admin

16/09/2015

Dagens topnyheder

Over 70 procent af jøderne i de europæiske lande går meget stille med dørene og skilter ikke offentligt med deres religion og identitet.

Det viser en meningsmåling, som de to jødiske organisationer Rabiner Center i Europa (RCE) og Europæiske Jøders Forbund (EJA) har lavet, og som den israelske netavis ynetnews.com fortæller om.

Dermed er der sket en stor stigning i antallet af jøder, som ikke offentligt viser deres religion, i løbet af det seneste år.

For et år siden blev der foretaget en tilsvarende måling, og da skjulte 40 procent deres jødiske identitet.

Målingen er foretaget blandt et repræsentativt udsnit af 197 jødiske ledere i såvel vesteuropæiske som østeuropæiske lande.

Den største højtid i den jødiske kalender indtræffer i næste uge, hvor der er Yom Kippur - forsoningsdagen.

Det er ofte en anledning, hvor mange jøder, som ellers ikke tænker meget over deres identitet i dagligdagen, falder ind og følger ritualer og traditioner.

I fjor sagde 70 procent, at de ikke ville gå i synagogen på jødiske helligdage. Det tal er nu steget til 80 procent.

De to organisationer siger, at der er flere årsager til, at den jødiske identitet i Europa holdes i baggrunden.

For eksempel vil børn af forældre, der ikke lægger så meget vægt på den jødiske identitet, få en langt mindre tilknytning til jødedom og Israel og være langt mindre optaget af det at være jøde.

Men samtidig er der også sikkerheden omkring jødiske institutioner i Europa.

Der har i det seneste år været flere terrorangreb mod jøder, herunder i Paris og København i vinter.

I Paris angreb terrorister et jødisk supermarked i forbindelse med attentatet på magasinet Charlie Hebdo, og i Danmark blev en vagt skudt foran synagogen i København.

Desuden har jødiske samfund mange steder meldt om stigende chikane og racisme, og det har også medvirket til, at jøder ikke altid skilter med, hvem de er.

/ritzau/