Meningsmåling: Udsigt til SF-nedtur ved EU-valg

Skrevet af admin

23/02/2014

Mest læste i dag

Danskerne sætter SF i skammekrogen op til valget til EU-Parlamentet, hvor partiet lige nu står til at få under en tredjedel af den opbakning, det fik til parlamentsvalget i 2009.

Det viser en af de første meningsmålinger, som er blevet lavet op til EU-valget 25. maj. Målingen er udarbejdet af Gallup for centrum venstre-tænketanken NyAgenda, hvis formål blandt andet er at fremme analyser og debat om EU.

Til EU-valget i 2009 fik SF 15,9 procent af stemmerne. Men i den nye måling står partiet til at få fire procent til valget i maj.

30 procent af vælgerne har dog endnu ikke besluttet sig for, hvor de sætter deres kryds. Men for at SF skal nå op på de små 16 procent igen, skal mindst en tredjedel af de 30 procent, som har svaret "ved ikke", vælge at stemme på SF.

Sandsynligheden for dét synes ikke stor, hvis man kigger på, hvor lidt medvind SF har i meningsmålingerne for Folketinget. I den seneste Voxmetermåling står SF til at få 3,1 procent af stemmerne.

Meningsmålingen for EU-valget er lavet på baggrund af svar fra 1116 repræsentativt udvalgte danskere i perioden mellem 5. og 10. februar.

16 procent af de adspurgte svarer, at de vil stemme på Venstre til maj.

Dermed ser partiet ud til at klare sig bedst, når danskerne skal stemme på, hvem de helst ser sidde blandt de 751 medlemmer af EU-Parlamentet, hvoraf 13 er danskere.

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti står begge til at få 13 procent af stemmerne.

Til sammenligning stod Socialdemokratiet og Venstre næsten lige ved valget til EU-Parlamentet i 2009, hvor Socialdemokraterne blev størst med 21,5 procent, og Venstre fik 20,2 procent.

Selv med 30 procent ubesluttede vælgere, er Dansk Folkeparti allerede nu tæt på at have lige så stor opbakning, som partiet fik i 2009. Dengang valgte 15,3 procent at sætte kryds ved Dansk Folkeparti.

Til gengæld har De Konservative ligesom SF lige nu udsigt til tilbagegang ifølge målingen.

Kun tre procent af de adspurgte svarer, at de vil stemme på De Konservative. I 2009 sendte partiet Bendt Bendtsen til Bruxelles med 12,7 procent af vælgernes opbakning.

Det antal stemmer, de enkelte partier får ved valget, hænger ikke nødvendigvis sammen med det antal mandater, hvert enkelt parti kan sende til Bruxelles.

Eksempelvis fik De Konservative godt halvdelen af det antal stemmer, Socialdemokraterne fik i 2009, men partiet fik kun en fjerdedel så mange mandater som Socialdemokratiet, som sendte fire mand til parlamentet.

Valgforbundene, som endnu ikke er offentliggjort, samt antallet af personlige stemmer er afgørende for, hvem der sendes sydpå til sommer.

/ritzau/