Mennesket gjorde hunden til dets bedste ven i Europa

Mennesket gjorde hunden til dets bedste ven i det forhistoriske Europa, hvor grupper af jægere og samlere lærte at tæmme farlige ulve og gøre dem til tro følgesvende for mellem 19.000 og 32.000 år siden, viser en ny forskningsrapport.

Den nye forskning, der er baseret på DNA-analyser fra fossiler af ulve og hunde fra perioden, modsiger tidligere teorier om, at hunde oprindeligt blev knyttet tæt til mennesket i Mellemøsten eller det østlige Asien.

Blandt eksperter er der udbredt enighed om, at hundetæmning begyndte med et par grå ulve, som har holdt sig tæt på bopladser.

Langsomt er de blevet accepteret og måske blevet gjort til jagtpartnere eller vagtdyr. Men hvor og hvornår det skete, bliver nu diskuteret.

Olaf Thalmann fra Finlands Universitet i Turku mener nu at have klare indicier for, at de første hunde blev tæmmet i Europa, da dna fra moderne hunde matcher bedst med moderne europæiske ulve - og ikke med ulve uden for Europa.

- Vi er ret sikre på, at Europa spillede en vigtig rolle ved tæmningen af hunden, fastslår Thalmann, hvis forskningsrapport blev offentliggjort torsdag.

Teorien om, hunde blev knyttet til mennesket så tidligt, betyder, at de først blev knyttet til jægere og samlere - og ikke bønder.

/ritzau/Reuters

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip