Mens alle kigger på brexit lurer finansiel tysk kindhest

Skrevet af admin

20/06/2016

Dagens topnyheder

Storbritanniens potentielle farvel til EU har stjålet dagsordnen på de finansielle markeder i månedsvis. Men i den tyske by Karlsruhe mødes Tysklands forfatningsdomstol tirsdag for at tage stilling til en sag, der kan få store konsekvenser for Europas økonomi.

Tilbage i 2012 da gældskrisen kørte på sit højeste, lovede chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, at han ville gøre "hvad som helst" for at redde euroen.

Kort efter blev programmet OMT, Outright Monetary Transactions, skabt. Det tillader Den Europæiske Centralbank (ECB) at opkøbe statsobligationer direkte for et ubegrænset beløb for at redde økonomisk nødstedte nationer.

Men flere tusinde tyskere mente, at det stred mod landets forfatning at give ECB den magt og bragte sagen for domstolene. Dommen falder tirsdag og kan stoppe Tyskland fra at deltage i redningsprogrammet.

- Tyskland vil stå i et dilemma, hvor det er bundet af sin egen domstol og samtidig af sine forpligtigelser under EU-lov, siger juraprofessor ved Freiburg universitet Dietrich Murswiek til nyhedsbureauet Reuters.

Dommen kan blive vigtig, men sandsynligvis ikke på den korte bane. Det vurderer chefanalytiker hos Nordea Holger Sandte.

- Der vil nok ikke komme en stor reaktion i morgen, for selv hvis støtteprogrammet bliver erklæret ulovligt, er det kun et af mange programmer.

- Men det er kun starten, dette her. Mange af de efterfølgende hjælpeprogrammer er på vej gennem domstolene. Og domstolen kan stoppe Tyskland fra at deltage, siger han.

Reel handling på tirsdagens dom kan blive udskudt af mere jura og flere boldkast mellem domstole.

Det til trods, så vil en afgørelse, der holder EU's største økonomi fra at deltage i redning af nødstedte eurolande og finansiel stimulus, skabe usikkerhed.

- Det gør ikke livet lettere for ECB, det er helt sikkert. Vi er på 18. år af det monetære samarbejde, og vi ved stadig ikke, hvad ECB må og ikke må.

- I en tid hvor det er svært at få mere integration i EU igennem, vil en dom imod programmet være et meget dårligt signal. Så det vil ikke være dumt at holde et øje på Tyskland i morgen, siger Holger Sandte.

/ritzau/